Verschil tussen de SOVT-Trainer, de voice straw en bubbelen!

Bubbelen versus SOVT-Trainer en Voice straw

Zingen door buisjes doet wonderen met de stem en is een onderdeel van wat men noemt “SOVT-Training”. Wie al een beetje thuis is in de wereld van de stem heeft al ontdekt dat er verschillende manieren zijn. Sommigen zingen doorheen een buisje in een flesje water, anderen zingen door rietjes, en een voorlopig exclusief, maar alsmaar groter wordend groepje zingt doorheen de SOVT-Trainer. (de laatste is een product ontwikkeld door niemand minder dan mijn man, Kris!)

De geschiedenis van de SOVT-Trainer.

Enkele jaren geleden ontdekte ik het grote wonder van zingen doorheen een voice straw of rietje. Bubbelen gebruikten we al langer in onze zang-en stempraktijk. Maar toen ik startte met experimenteren met het zingen doorheen verschillende rietjes stond ik als vocal coach werkelijk perplex. Na het zingen door hele dunne rietjes zongen mijn studenten én ikzelf echt heel veel beter, mét meer gemak en klonk onze stem veel helderder. Onze wereld was enkele jaren rozengeur en maneschijn.

Maar toen kwam het slechte nieuws…

Ach. Slecht nieuws zou ik het niet noemen, maar het is altijd beter om krachtige titels te hebben, toch? 😉

Ik hoorde dat plastic rietjes uit de handel werden gehaald!

 • Hoera voor de natuur!
 • #omg wat moet ik nu doen – voor mijn zanglessen…

Mijn man en ik gingen op zoek naar een alternatief. De allerfijnste rietjes vielen niet te reproduceren in het metaal. Een ramp voor de wereld van de zangers en acteurs die kopstemmetjes en stemeffecten willen trainen.

Maar gelukkig was er mijn prins op het witte paard.

Mijn man. (Hij gaat het graag horen…;) )

Mijn man, Kris is altijd wel in is voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën. Hij ontwikkelde een buisje met 4 gaatjes van elk 2mm diameter, een beetje naar het idee van een blokfluit. Door het afsluiten van geen gaatjes, 1 gaatje, 2 gaatjes, 3 gaatjes, creëer je verschillende weerstanden, waardoor je zelfs nog intensiever kan oefenen dan met de plastic rietjes!

De SOVT-Trainer was geboren.

Nu, wie mij kent weet dat ik àltijd recht voor de raap ben, en zeker iets niét zou aanprijzen, als ik daar geen 100% achter zou staan. Wel, de SOVT-Trainer en de SOVT-Trainer PRO zijn echt TOP-producten voor zangers.

Bubbelen en de SOVT-Trainer vullen elkaar aan.

Yep, goed gelezen. Ze vullen elkaar aan, want er is een daadwerkelijk verschil tussen de SOVT-trainer en bubbelen. Het is dus belangrijk het verschil te kennen om het uiterste uit beiden te halen!

Een tijd terug, toen de SOVT-trainer nog niet was geboren maakte ik al een kort filmpje over het bubbelen en het zingen met voice straws.

SOVT!

Zowel bubbelen als zingen door een rietje of door de SOVT-trainer zijn SOVT-oefeningen!

Wat betekent SOVT?

SOVT staat voor semi occluded vocal tract: een moeilijke benaming om te zeggen dat je door het deels afsluiten van je spraakkanaal een tegendruk creëert richting je stembanden. (meer hierover in de blog over de SOVT-trainer) Die tegendruk heeft een heel positieve werking voor je stembanden, waardoor de trilling van je stembanden verbetert.

Betere trilling van de stembanden => betere sluiting van de stembanden => heldere stem!

Andere SOVT-oefeningen zijn bijvoorbeeld: liptrillen of zingen op een /zzz/.

Fysicaweetjes 🙂

Bij het zingen door een buisje verleng je in feite het spraakkanaal, waardoor het heel veel voordelen heeft. Alleen is het niet om het even welke diameter de buis in kwestie heeft en dààr zit het verschil!

Bij bubbelen gebruikt men een buis van 30 à 35 cm met een diameter van 9 – 12 mm. Daarnaast is er ook een tegendruk van het water dat ervoor zorgt dat het gebied rondom de stembanden een massage krijgt. Hoe dieper je buisje zich in het water bevindt, hoe meer druk natuurlijk.

Bij de voice straw bestonden er tot vorig jaar 4 verschillende diameters waarmee je kon oefenen. De kleinste diameters zijn uiteraard het moeilijkste om door te zingen, maar dit betekent dat deze levels het meest uit je stem kunnen halen! De kleinste diameter die in ons Belgenlandje verkrijgbaar was, was 2,5 mm! Door de stop op plastic, zijn die rietjes intussen uit de handel gehaald.

De SOVT-trainer is een antwoord op die kleinste diameters. Hiermee is de kleinste diameter 1,2 mm (bij de SOVT-trainer PRO), de kleinste diameter bij de “gewone” SOVT-trainer is 2mm. Daarnaast zijn er 15 levels gemaakt, wat betekent dat er bij wijze van spreken 15 voice straws ondergebracht zijn in één simpel buisje. Ik ben dan ook ontzettend trots dat ikzelf mede-founder ben van deze geweldige trainer.

Wederom, conclusie van het verhaal!

Bubbelen = relaxatie van de stem! Het geeft je stembanden een massage, helpt je om slijmen op te hoesten bij een verkoudheid, en is heel goed wanneer je je stem hebt overbelast. Je kan dit het beste doen als allereerste oefening in je stemopwarming of als cooling down na een repetitie of optreden.

 • Het helpt je je slijmen op te hoesten.
 • Het ontspant het gebied rondom je voice box (strottenhoofd).
 • Het verbetert je ademdoorstroming.
 • Het heeft een relaxerende werking.
 • Het verbetert de trilling van je stembanden.

Meer over bubbelen of lax vox vind je in deze blog!

Voice straw & SOVT-trainer = heeft een stemherstellende functie (het vermindert keelspanning) maar kan ook worden ingezet om je stem te RESETTEN én te UPGRADEN.

 • Het verbetert je adembeheersing.
 • Het stimuleert je ademdoorstroming.
 • Het verbetert de trilling van je stembanden nog net iets meer. (de stembandsluiting wordt net iets meer geactiveerd)
 • Het vermindert keelspanning.
 • Je stem klinkt helderder na gebruik.
 • Het verbetert de setting van je voice box (strottenhoofd) om stemeffecten te zingen zoals twang, belting, distortion, growl, fry, scream,…
 • Het vergroot je stembereik.
 • Het heeft een stimulerende werking.
 • Wanneer je geen klank doorheen het buisje krijgt, dan betekent het dat je teveel keelspanning hebt. (geeft onmiddellijke feedback tijdens het oefenen)

Lees: dit is wat je moet doen nét voor je je stem intensief gaat gebruiken, vòòr een repetitie of optreden, maar het is ook raadzaam als dagelijkse training!

RELAX, RESET & UPGRADE je stem met de SOVT-Trainer!

Koop hier je eigen SOVT-Trainer of andere vocal must-haves!

Breathe in. Breathe out. Because this is how you will sound.

januari 9th, 2022|Reacties uitgeschakeld voor Breathe in. Breathe out. Because this is how you will sound.

SINGINGMAG BREATHE IN, BREATHE OUT. BECAUSE THIS IS HOW YOU WILL SOUND. Dat zingen en ademhaling gelinkt zijn, dat wist je waarschijnlijk al. Maar wist je dat je stemkleur afhankelijk is [...]