Why your competitive mindset is keeping you small.

Zing onder de douche en je nailt met gemak alle moeilijke noten. Doe dit met publiek erbij en je gaat in “freeze“. Het prestatie-fenomeen dat iedere zanger wel kent. Hoe minder hard we ons best doen om mooi te zingen, hoe beter het gaat! Onze competitieve mind houdt ons klein.

Hoe zit dit precies in elkaar?

Zingen is zoals de wetten van het leven.

Zoals ik in mijn eerste boek reeds vertelde: “Zingen is zoals bij de wetten van het leven”. Ken je het gevoel dat wanneer je een lief zoekt, je er geen vindt en wanneer je stopt met zoeken alles ineens als een puzzel in elkaar valt? Zo geldt de regel ook dat wanneer je te hard vasthoudt om een bepaalde noot te moéten kunnen zingen (lees vooral het woordje “moeten”), er teveel spanningen rondom je keel ontstaan en je buik niet flexibel meer meebeweegt. Hierdoor klinkt je stem geknepen en zing je vlak, zonder enig gevoel.

Zingen is zoals de wetten van het leven. Kost wat kost een hoge noot willen halen is zoals kost wat kost een lief willen vinden. Beide situaties krijgen geen “ruimte”.

Want, hoe meer moeite je doet, hoe meer je het idee van “moeite” vergroot. Méér moeite geeft méér spanning en meer spanning is natuurlijk niet bevorderlijk voor de spierspanningen rondom je keel! Leren loslaten tijdens het zingen is dus de boodschap.

Tijd dus om dat competitiebeestje in jezelf tijdelijk on hold te zetten, want het is niet bevorderlijk voor je zangkunsten! 😉

Wat is het nut van zangtechniek wanneer je eigenlijk moet leren loslaten tijdens het zingen?

Ook daar heb ik een antwoord op: heel simpel: je oefent technieken om je spiergeheugen, je muscle memory, te trainen.

Echter, wanneer je in de zangles staat en je héél hard je best doet om alles vanuit je mind “vast te houden” en “verstandelijk” te begrijpen, dan gaat je proces om beter te leren zingen trager gaan:

Zingen doe je met je stem. => Je stem zit in je lichaam. => Het spreekt dus voor zich dat je moet leren een beter contact met je lichaam te maken om zo je instrument – je stem- onder controle te krijgen. Om die reden gaat het dus niet werken om vanuit je mind alles te proberen besturen en te begrijpen. Hier geldt dus de regel: wees je bewust van het gevoel in je lichaam tijdens het zingen in de zangles. Nà het zingen van een zin mag je proberen verstandelijk te beredeneren wat je gevoelsmatig hebt gevoeld. Maar niet andersom!

Meer voeling krijgen met je lijf is essentieel om beter te leren zingen.

Zangtraining is in feite bewustzijnstraining van je lichaam. Wat bedoel ik hiermee? Wanneer je traint moet je dus vooral dicht bij je lichaam blijven en voelen wat er allemaal gebeurt. Een oefening of een zin traag en “bewust” zingen en voelen hoe alles mee beweegt. (je voeten, je benen, je borstkas, je middenrif, je buik, je keel, je nek, je schouders,…) Je zal merken dat heel je lichaam “meezingt”! Niet enkel en alleen die twee stembandjes. Om die twee stembandjes gezond tot trilling te krijgen moeten er immers heel veel spieren synchroon samenwerken! 🙂

Je kan het vergelijken met een gitaar: je hebt héél de klankkast nodig om een mooie klank te produceren, niet enkel en alleen de snaren. Zo is het ook met ons lichaam.Je stem leren besturen kan je dus enkel en alleen door meer voeling te krijgen met je lijf.

Laat het los om te willen mooi te zingen en je zingt mooi!

Snap je de contradictie? Je wil ZO graag goed klinken, doet daardoor ZO hard je best en je krijgt als resultaat een NOG meer gespannen klank, waardoor je net minder goed gaat klinken! Focus je dus niet op de blokkades, denk niet naar de moeilijke noten toe, maar focus je op de hele opbouw van de song. Voél de emotie en laat je klank doorstromen.

Vind je het nog moeilijk om te vatten? Doe dan de volgende visualisatieoefening:

Ga terug naar die allereerste muzikale ervaringen waar het allemaal nog was omdat je het gewoon “leuk” vond en niet om te presteren. Hoe voelde het om zo helemaal “into” je muziek te zijn en gelukkig te zijn wanneer je zong? Zalig, toch? Kan je je voorstellen hoe makkelijk het zingen verloopt wanneer je je gewoon amuseert en er niet over NADENKT? Yeps! That’s what I mean! Denken is het tegenovergestelde van voelen met je lijf, dus wanneer je niet denkt, wanneer je je prestatiedrang achterwege laat, dan zal je zingen mét FLOW en dan zal er geen keelspanning zijn 🙂

Doe de test en je zal horen en voelen wat ik bedoel!

“Je best doen” zonder “vast te houden” is de kunst.

Law of attraction

Wie “zoekt”, die vindt is wat mij betreft niet waar. Zoeken = spanning = moeite. Hoe vaak heb ik mensen al niet zien zoeken naar hun bril of autosleutels terwijl ze die gewoon vast hadden in hun hand? Als je de wet van aantrekkingskracht (law of attraction) kent, dan weet je dat je je altijd moet afstemmen op wat je wél wilt. Zoeken betekent per definitie dat je “iets nog niet hebt”. Zoeken naar een mooiere stem, zoeken naar hoé zing ik die hoge noot, zoeken naar optredens, zoeken naar likes, zoeken naar meer erkenning,… Dit creëert allemaal onvrede in jezelf en dus meer spanning.

Stem je af op “vinden” (in ons geval: zingen in flow, zingen omdat je er gelukkig van wordt, het delen van je boodschap met je publiek omdat je het gewoon oh-zo-graag-doet) en the magic will happen!

Check de volgende video’s waarin ik het heb over het VINDEN (en niet zoeken!) van je unieke STEM!

Graag sluit ik nog af met een “mind-body-voice-oefening”!

Vooraleer je start met zingen en tijdens het zingen ga je je bewust worden van je lijf door volgende trucjes. Neem hier de tijd voor. Zet je denken en opzij en voel!

  • Knopje 1 (stabiliteit): Voel je stabiliteit: voel de voeten op de grond, voel je gegrond, voel dat wanneer je knieën losjes zijn je bekken ook meer ontspannen zijn. Span je bekkenbodemspieren lichtjes aan en voel hoe je meer gecenterd bent in je buikregio. (Je bekkenbodemspieren zijn geconnecteerd met je middenrif, maar ook met je tongbeen (één van de drie kraakbeentjes in je strottenhoofd). Zingen doe je dus met héél je lijf!)
  • Knopje 2 (ademsteun): Vanuit je stabiliteit voel je connectie naar je buik. Voel hoe je buik naar binnen beweegt en je flanken en onderrug aanspannen bij het zingen.
  • Knopje 3 (ruimte): Vanuit je flanken en onderrug richt je je wervelkolom op, activeer je de spieren in je bovenrug en je nekspieren. Door die te activeren, zal er geen keelspanning zijn, maar “ruimte” in je keel, maar ook ruimte om meer te resoneren.
  • Knopje 4 (klankprojectie): Je stuurt de klank richting de shoutzone (naar achter, bij keelspanning), zodat je een gevoel van een vrije en open klank krijgt. Je zingt dus als het ware precies naar een publiek dat achter jou staat ipv naar voor!

Heel veel succes met het vinden van je flow!

Tiffany Veys

RELAX, RESET & UPGRADE je stem met de SOVT-Trainer!

Koop hier je eigen SOVT-Trainer of andere vocal must-haves!

Breathe in. Breathe out. Because this is how you will sound.

januari 9th, 2022|Reacties uitgeschakeld voor Breathe in. Breathe out. Because this is how you will sound.

SINGINGMAG BREATHE IN, BREATHE OUT. BECAUSE THIS IS HOW YOU WILL SOUND. Dat zingen en ademhaling gelinkt zijn, dat wist je waarschijnlijk al. Maar wist je dat je stemkleur afhankelijk is [...]