Ademcoaching – Ademtherapie

Onze adem is zonder onderbreking steeds bij ons, van bij onze geboorte tot het moment dat we onze laatste adem uitblazen. Toch ademen veel mensen hun hele leven onbewust en daardoor soms ook niet op de juiste manier. Ontspannen ademhalen lijkt daarom soms een kunst. Door ademcoaching of ademtherapie te volgen leer je de kracht van je adem terug te vinden en in te zetten in je dagelijkse leven. Wanneer je de juiste ademhaling dagdagelijks begint te integreren, zal je veel voordelen ondervinden. De ademhaling is namelijk meer dan gewoon maar inademen en uitademen, het is de brug tussen lichaam en geest.

Zowel oosterse bewegingsvormen zoals yoga, tai chi en chi kung, als mindfulness en andere meditatievormen begrijpen al langer dan vandaag de samenhang tussen geest en lichaam en onze ademhaling. Bedenk maar eens voor jezelf: wanneer je gespannen bent, zal je vooral kort en hoog in de borst ademen, terwijl je langzaam en laag ademhaalt wanneer je lekker in de zetel zit. Bij stress, angst of woede zal je ademritme versnellen, terwijl je je adem inhoudt wanneer je schrikt of een handeling uitvoert. Je ademhaling volgt JOU. Je ademhaling volgt JOUW gemoedstoestand. Maar omgekeerd is ook waar: leer jij je adem te sturen, dan zullen emoties en spanningen verminderen en voel jij je terug fris, energiek en ontspannen.

Bewust leren ademen neemt stress weg, zorgt voor een betere weerstand, meer evenwicht en een algehele betere gezondheid. De basis van een gezond leven.

Ademhalingsonderzoek

Ademcoaching opstarten doen we met een intake gesprek en een uitgebreid ademhalingsonderzoek. Tijdens het ademhalingsonderzoek doen we een ademconditietest, testen we je spanningslevel van je spieren en meten we je hartslag, hartritme en hartcoherentie via een biofeedbackprogramma. Aan de basis daarvan stellen we een persoonlijk behandelingstraject samen. Bij de eerste sessie krijg je ook basisoefeningen en algemene tips mee naar huis om te starten met bewust te leren omgaan met je ademhaling, lichaam en mindset.

Holistische visie

Mind The Voice werkt volgens een holistische visie. Volgens die visie zetten we op zoveel mogelijk facetten de behandeling in:
- Mind (relaxatieoefeningen: autogene training, hartcoherentietraining, ontspanningsoefeningen,...)
- Body (massagetechnieken, kinesiotaping, yoga
- Daarbovenop geven wij vele ervaringsgerichte tips mee om alles makkelijk te kunnen omzetten naar je dagelijkse leven zodat er een connectie ontstaat tussen mind & body.

Welke klachten kunnen worden behandeld?

- Spanningsgerelateerde klachten: hyperventilatie, gevoel van gespannenheid, vermoeidheid, hoofdpijn, IBS (prikkelbare darmsyndroom), slaapproblemen, burn-out, concentratieproblemen,...
- Psychische problemen: angsten, depressie, ...
- Functionele problemen: stemproblemen, houdings- en ademproblemen, rug- en nekklachten, chronische pijn, KANS (Klachten arm, nek schouder), slechte rompbalans, fibromyalgie, whiplash,...
- Problemen met lichamelijke oorzaak die tot spanningen kunnen leiden, zoals COPD, astma, hartklachten en andere chronische aandoeningen.

Autogene training

Autogene training is een heel doeltreffende relaxatiemethode. Aan de hand van autosuggesties ervaar je een diepe intense ontspanning van lichaam en geest. Aansluitend volgen oefeningen die gericht zijn op de ontspanning van diverse lichaamsfuncties zoals de hartslag, ademhaling en spijsvertering. Autogene training is de perfecte behandeling voor personen die last hebben van stressgerelateerde klachten/ spanningsklachten, zoals gevoelens van onrust, prikkelbaarheid, stress, slapeloosheid, faalangst,... Vooral klachten zoals hyperventilatie, hoge bloeddruk, maag- en darmstoornissen (prikkelbare darmsyndroom), spanningshoofdpijn,... kunnen door autogene training gunstig worden beïnvloed.

Hartcoherentietraining

Het hart is één van de belangrijkste organen van het menselijk lichaam. Het is ook een belangrijk informatieverwerkingscentrum dat belangrijke signalen zendt naar het brein en de rest van het lichaam. Door middel van eenvoudige technieken gaan we het hartritme leren reguleren waardoor er hartcoherentie ontstaat: het regelmatig en ritmisch slaan van je hart. Bij een hoge hartcoherentie voel je je gelukkig, relaxt en in flow. Bij hoge hartcoherentie geeft het hart de boodschap naar de hersenen dat alles “oké” is (een heel belangrijk hulpmiddel bij acute hyperventilatie) Het trainen van je hartcoherentie brengt je autonoom zenuwstelsel in evenwicht en reduceert daardoor stress en spanningsgerelateerde klachten waaronder hyperventilatie.
Hoge hartcoherentie werkt stressreducerend en boost daarom ook onrechtstreeks je zelfvertrouwen, zelfwaarde en geluksgevoel.
Hartcoherentietraining verloopt via een biofeedbacksysteem. We gaan jou leren hoe je jezelf in een staat van hoge hartcoherentie kan brengen en hoe je dit kan integreren in je dagelijkse leven. Bij elke coachingsessie kunnen we jouw vorderingen meten via ons biofeedbacksysteem.

Massagetechnieken en kinesiotaping

Wanneer je 'overademt' is de kans groot dat je te hoog ademhaalt en je veel spanning creëert rondom nek en schouders. Deze spanning of blokkades kunnen we wegnemen door het toepassen van gemakkelijke grepen/massagetechnieken rondom nek en schouders en het tapen van de spieren die dit gebied beïnvloeden.
Deze holistische werkwijze zal ervoor zorgen dat we op zoveel mogelijk facetten de behandeling inzetten. (mind (relaxatieoefeningen), body (spierspanningen verminderen), + ademhalingstraining (mind+body).
Door middel van kinesiotaping en massage van de gespannen gebieden zullen de spieren terug hun oorspronkelijke tonus terugvinden waardoor het laag ademhalen in de buik makkelijker verloopt.

Mind The Voice is als steminstituut gespecialiseerd in ademcoaching/ademtherapie/ademsteuntraining.

De jarenlange expertise en ervaring in ademhalingstechnieken, spreek- en zangtechnieken en relaxatiemethodes heeft zich uitgebreid naar het coachen en behandelen van allerlei klachten die (on)rechtstreeks te maken hebben met het gebruik van de ademhaling en/of spanning of stress. Die expertise hebben we nu doorgetrokken naar een behandelingsplan voor ademcoaching. Zowel het psychische (‘mind’) als het fysieke aspect (‘body’) worden door onze coaches onder de loep genomen en intensief begeleid.

Ademcoaching kan ook preventief gevolgd worden. Door preventief aan je innerlijke balans te werken vergroot je je weerbaarheid, stressbestendigheid en draagkracht. Hierdoor kun je meer aan en wordt de kans op allerlei klachten kleiner.

Verloop:

 • Sessie 1: Intakegesprek en onderzoek. Na deze sessie stelt jouw coach een persoonlijk behandelingstraject samen.
 • Vanaf sessie 2: Behandeling bestaande uit:
  • ademhalingsoefeningen/relaxatie oefeningen
  • autogene training
  • hartcoherentietraining
  • eventuele houdingscorrectie dmv. kinesiotaping
  • massagetechnieken/kinesiotaping voor het verminderen van spanning rondom nek-en schouders
  • personal coaching + huiswerk.

Tarief: €60/sessie.

Boek nu je intakegesprek en ademonderzoek via info@mindthevoice.be.