MTV Logo Audio Setup: materialen

ECM8000 Meetmicrofoon

Waarom deze micro?

De ECM8000 is een meetmicrofoon die meestal wordt gebruikt voor het uitmeten van ruimtes en speakers. Door een microfoon met ‘vlakke’ frequentiecurve te gebruiken voor stemopnames, krijg je een waarheidsgetrouwe klank die niet ‘gekleurd’ wordt door de micro zelf. De meeste micro’s die in studio’s gebruikt worden zorgen immers voor een extra kleuring van de opname door het boosten en/of verminderen van een bepaald frequentiegebied (warmte, helderheid, diepgang). Als logopedist wil je je stemopname zo accuraat, zuiver en waarheidsgetrouw mogelijk registreren en weergeven waardoor enige kleuring nefast zou zijn voor het onderzoek.

Daarbovenop heb je door de omnidirectionaliteit van de ECM8000 geen last van het alom gekende proximiteitseffect (proximity effect), die de lagere frequenties versterkt wanneer je dichter bij de microfoon spreekt.

Dit heeft het bijkomende voordeel dat de stem van heel nabij kan worden opgenomen, waardoor je een zuivere opname te horen krijgt en storende achtergrondgeluiden vermeden worden.

Scarlett 2i2 – Audiointerface

Waarom deze audio-interface?

De Scarlett 2i2 versterkt het signaal van de microfoon in zijn pre-amp (microfoon voorversterker)

Er zijn 2 pre-amps aanwezig op de interface, wat je de mogelijkheid geeft om twee microfoons in te pluggen en zelfs tegelijkertijd op te nemen.

Enerzijds kan je oude microfoon (headset) gebruikt worden voor opnames van lange teksten, waarop geen analyse moet gebeuren.

Anderzijds geeft de interface de nodige +48V (Fantoom voeding) aan de condensatormicrofoon en heeft hij zowel een aansluiting voor de hoofdtelefoon als voor eventuele optionele referentiespeakers. Het volume van beide signalen is afzonderlijk te regelen, wat je nog meer gebruiksgemak geeft.

De Scarlett 2i2 is zowel compatibel met PC als MAC. De fabrikant voorziet, na registratie, ook nog een audiosoftware waarin je lange opnames kan gaan bewerken, editen, beluisteren en exporteren naar elke andere audiosoftware.

VOXGUARD VU – Reflectiescherm

Waarom een reflectiescherm?

Met een reflectiescherm rondom de microfoon worden eventuele nadelige reflecties van de ruimte geminimaliseerd. Het handige venstertje binnenin het reflectiescherm zorgt ervoor dat je tijdens de stemopnames toch nog voldoende contact behoudt met je cliënt.

Het reflectiescherm biedt je ook de mogelijkheid zijn om in meer rumoerige omgevingen toch nog een kwalitatieve opname te maken.

HD 200 Pro- Studio hoofdtelefoon

Waarom een hoofdtelefoon?

Deze gesloten studiohoofdtelefoon met vlakke frequentierespons geeft je een uitstekende monitoring en (her)beluistering van je opnames. Gedurende de opname zelf kan je eenvoudig en snel nauwkeurig luisteren naar het op te nemen geluid, maar ook achteraf biedt de hoofdtelefoon de mogelijkheid tot gedetailleerde herbeluistering. in welke omgeving je je stemopnames ook wil nazien en onderzoeken. Daarbovenop biedt deze studiohoofdtelefoon ook veel comfort en gebruiksgemak rondom de oren door zijn hoogwaardige materialen. Daardoor zal hij ook luistersessies prettig aan blijven voelen.

Met de Sennheiser HD 200 PRO worden alle details op krachtige wijze gereproduceerd. Tegelijk beschikt deze hoofdtelefoon over actieve geluidsreductie zodat je geen last hebt van geluiden uit je omgeving! Zo kan je je focussen op wat echt belangrijk is.

Wanneer je de hoofdtelefoon langere tijden gebruikt, dan wil je dat deze stevig maar vooral comfortabel blijft zitten. De spanning in de hoofdband is verminderd en de oorkussens zijn vederlicht en omsluiten je oren volledig. Aan de hoofdtelefoon is een 2.0 meter lange kabel bevestigd met een 3.5 mm TRS (stereo) jack, maar met de hoofdtelefoon wordt er ook een 6.3 mm TRS (stereo) jack adapter bijgeleverd.

Yamaha HS5 – Referentiespeakers

Waarom referentiespeakers?

Het summum voor elke stemspecialist is te kunnen luisteren naar wat hij heeft opgenomen en dit in de meest ideale omstandigheden.

De speaker zal een exact geluid laten horen van wat er is opgenomen en dit over heel het frequentieband van de stem zonder zelf te gaan ‘bijkleuren’.

Op deze manier kan je gedurende lang tijd blijven doorwerken zonder vermoeid te raken aan de oren.

LPK25 – Midi keyboard

Waarom een midikeyboard?

Het LPK25 midi keyboard kan je toevoegen aan de audio setup om het stembereik van de cliënt eenvoudig en snel te verifiëren en uit te breiden. Deze usb-midicontroller is compatibel met alle besturingssystemen en handig mee te nemen. Bijkomende zangoefeningen kunnen hierop worden gespeeld, waardoor je de cliënt in alle stemregisters makkelijk kan ondersteunen.