Basisopleiding Mind The Voice – Methodiek2018-09-15T08:10:10+00:00

BASISOPLEIDING MIND THE VOICE – METHODIEK

Een intensieve introductie in Mind The Voice voor logopedisten en stemcoaches door grondlegger van de Mind The Voice-methode: Tiffany Veys.

Iedereen is uniek!” is de uitgangsvisie van Mind The Voice.

Om die uniciteit te benadrukken, kan je je inner power leren vertalen naar je stem door een eigen unieke sound te creëren. Eén juiste manier of methode om je unieke sound te bereiken bestaat er niet. Net omdat iedereen uniek is, zijn er verschillende werkwijzes én een brede visie en filosofie nodig om succesvol, snel en effectief resultaat te kunnen boeken dat zowel direct voelbaar als hoorbaar is.

Veel stemmethodes hebben doorheen de jaren lucratieve systemen ontwikkeld om zangers en sprekers te begeleiden in een gezond, kwalitatief en mooi stemgebruik. Die moeten weliswaar correct toegepast worden volgens de aard van de stemproblematiek en het individu en zijn/haar denkstijl. Werken volgens één stemmethode zou daarom een te enge benadering zijn. Een combinatie van meerdere methodes voor evenveel stemtypes en -karakters is essentieel.

Daarom is de allereerste vraag in stemcoaching die je je moet stellen niet “HOE? (…bereik je de stem die je voor jezelf wil)”, maar “WIE?” (…ben je en wie wil je zijn?). Door de laatste vraag te beantwoorden (Wie?) heb je onmiddellijk ook antwoord op de eerste vraag (Hoe?) want de aanpak zal daardoor volledig aangepast zijn aan het individu en niet omgekeerd.

Hier start het kern en de kracht van de Mind The Voice-filosofie: de link tussen stem, lichaam en geest, de “mind” beïnvloedt de “voice”.

Een snelle en succesvolle aanpak is pas gegarandeerd als je als coach uit je comfortzone durft te treden en elk individu opnieuw zonder oordeel leert lezen en profilen. Hoe? Hiervoor heeft de Mind The Voice-methode handvaten ontwikkeld die exclusief in de opleidingen worden aangereikt.

De essentie van de Mind The Voice-methode is gebundeld in de boeken, geschreven voor zangers en professionele sprekers. De opleidingen gaan enkele levels verder en bevatten een upgrade van doeltreffende technieken uit de stem- en zangwereld met daaraan gekoppeld succesvolle, efficiënte en bewezen technieken voor mind & body zoals mindfulness, hartcoherentietraining, autogene training en massage.

Stemtherapie en vocal coaching volgens Mind The Voice vertrekt vanuit een holistische visie omdat naast lichamelijke factoren, ook ook mentale en emotionele onevenwichtigheden een belangrijke rol kunnen spelen bij het tot stand komen van ziekteprocessen (stemtherapie) of in het optimaliseren van de stem (vocal coaching). Weet je hoe je ‘mind‘ te sturen, dan heb je onmiddellijk ook controle over je ‘voice‘.

De Mind The Voice-methode maakt het onderscheid tussen 3 facetten:

 • Prereset van de stem (stemtherapie)
 • Reset van de stem (spreekstem, basis borststem zang) = gezond stemgebruik + intensief stemgebruik
 • Upgrade van de stem (basis kopstem, stemeffecten, stemtoevoegingen) = intensief stemgebruik + stemoptimalisatie/creëren van unieke sound

Voor Mind the Voice is het verschil tussen de stem- en de zangpraktijk mimiem. Zowel prereset, reset als upgrade zijn volgens de Mind The Voice-methode cruciaal om het beste uit de stem te halen: een kruisbestuiving tussen beide werelden.
Stemtherapie én stemcoaching start vanuit profiling van onze artiest/zangstudent/cliënt. Na profiling is de werkwijze bij iedereen uniek, maar daardoor ook snel én efficiënt omdat de oefeningen en technieken die gegeven worden, aangepast worden naargelang de persoon die voor je staat. Die open visie leert ons dat een artiest/zangstudent/cliënt méér is dan de stembanden alleen, maar dat je de persoon àchter de stem moet begrijpen om een optimaal resultaat te verkrijgen.

Tijdens de nascholing gaan we hier diep op in, gaan we ook oefenen òp elkaar, laten we casussen horen vanuit zowel de stem- als de zangwereld, en is er ook ruimte voor persoonlijke vragen.

Bovenop de koppeling tussen “mind” en “voice” is er de populaire en efficiënte techniek bestaande uit “de 4 knopjes van klanksetting“. Je leert als het ware 4 knopjes “aanzetten” om de stem te resetten tot een gezond stemgebruik. Pluspunt: de weergave van de 4 knopjes is zo eenvoudig dat het kan worden nagetekend door kinderen en het zelfs heel gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken is voor de allerjongsten in de stem- en/of zangpraktijk!

 • Theoretische link tussen stem, lichaam en geest.
 • De drie delen van het brein, het autonome zenuwstelsel en de nervus vagus versus de stem.
 • Combineren van stemtechnieken met ademtherapie, hartcoherentietraining (biofeedback), autogene training, mindfulness, relaxatietechnieken en voice (laryngeale) massage.
 • Stemproblemen en de link met je karakter (profiling).
 • Didactische vaardigheden om de 4 knopjes van klanksetting op elk niveau te resetten en te optimaliseren. (corrigeren van de houding, ademhaling, ademsteun, positie van het strottenhoofd, stembandsluiting, klankprojectie, klankkleur,…)
 • Auditief herkennen, diagnosticeren en corrigeren van een stemgeluid.
 • Overdracht via beeldspraak: hoe je de verbeelding aanspreekt en op die manier via de “mind” de stem aanstuurt op fysiek niveau.
 • Stemoptimalisatie en het behandelen van specifieke stemproblemen. (MTD, psychogene dysfonie, genderdysfonie, mutatiestoornis…), en organische stemstoornissen (onvoldoende stemplooisluiting, stemplooinoduli, stemplooipoliep, …)
 • Je eigen stem resetten in de praktijk: alle technieken bij jezelf leren toepassen in groep.
 • Masterclass stem- en zangoefeningen: stemoefeningen zelf leren uitvoeren en beoordelen bij je medecursisten.
 • Stemoefeningen correct leren toepassen bij je medecursisten. (rollenspel: stemcoach – cliënt)

Tiffany Veys is één van de top vocal coaches in België met meer dan 35.000 uren van individuele coaching ervaring op haar palmares. Zij is Master in music, jazz- en lichte muziek en bezieler van het steminstituut Mind The Voice die ze oprichtte samen met haar echtgenoot Kris Van Roy.

Zij is grondlegger van de Mind The Voice-methode en (co)auteur van de boeken ‘Mind The Voice – Zo leer je zingen!’ (Lannoo 2012) en ‘De Stembijbel’ (Mind The Voice 2015). Zij inspireert en coacht dagelijks sprekers, artiesten in wording en professionele zangers tot hun ultieme doel.

Daarbovenop is zij gastdocente “Stemcoaching” aan de Thomas Moore Hogeschool Mechelen (LEON) en geeft zij wekelijks workshops en nascholingen “Stemtraining” in scholen en scholengemeenschappen over heel Vlaanderen voor leerkrachten. Ook geeft zij opleidingen, masterclasses en lezingen over de Mind The Voice-methodiek voor logopedisten & vocal coaches in Vlaanderen en Nederland met als kerntopic: de link tussen stem, lichaam & geest. Zij werkt samen met Dr. Mieke Moerman voor voice research betreffende de Mind The Voice-methode en leidt samen met haar echtgenoot Kris Van Roy  het Mind The Voice-team bestaande uit vocal coaches, logopedistes, psycholoog, kinesitherapeut, osteopaat, producers en songwriters.

Mind The Voice is een erkend dienstverlener van de kmo-portefeuille.

Wil je deze opleiding volgen via deze subsidiemaatregel?  Geef dit dan zeker mee bij je inschrijving en doe dan tijdig je aanvraag.

Heb je hierover nog vragen, wij helpen je graag verder.

Geregistreerd bij het Vlaams Gewest voor Opleiding

Registratienummer DV.O222422

Art-Times 0891.429.802

! Speciaal voor de Nederlandse logopedisten !

Deze opleiding van Mind the Voice is geaccrediteerd bij het ADAP. (ID nummer: 328303)

Totaal behaalde geaccrediteerde punten: 11

Het ADAP is het centrale loket voor de aanvragen van accreditatie van deskundigheidsbevorderende activiteiten voor (in dit geval) Logopedisten  die vallen onder het Kwaliteitsregister Paramedici.

ADAP bewaakt zo de kwaliteit van bij- en nascholing en andere activiteiten voor paramedici.

DATA

17 & 18 november 2018

425ex. BTW, incl. middagmaal

12 & 13 januari 2019

345ex. BTW, incl. middagmaal

SCHRIJF JE NU IN!

Contact Info

Lippeloseweg 44 - 2890 Sint-Amands

Phone: +32(0)32980494

Mobile: +32(0)473115925

Web: Mind The Voice

 1. #MTVTalks – Artist Support

  Oktober 18 @ 7:30 pm - 10:30 pm
 2. STAR FOR A WEEK

  8 April 2019 @ 8:30 am - 12 April 2019 @ 3:30 pm
 3. STAR FOR A WEEK

  1 Juli 2019 @ 8:30 am - 5 Juli 2019 @ 3:30 pm