Acute en chronische hyperventilatie

Bij de naam ‘hyperventilatie’ denken velen aan het beeld dat iemand lucht tekortkomt en je dat kan oplossen met behulp van een plastic zakje. Dit beeld is één van de twee soorten hyperventilatie. Hierbij spreek je van een acute aanval van hyperventilatie, wat ongeveer voorkomt bij 10% van de hyperventilatiepatiënten. Dit is eerder een sporadisch en heel intens doorkomen van de al bestaande klachten en is niet het kenmerkende symptoom van hyperventilatie.

Chronische hyperventilatie

De andere 90% van mensen die hyperventileren lijdt aan chronische hyperventilatie. Chronische hyperventilatie kan alleen voorkomen, maar kan ook overgaan naar een acute aanval en omgekeerd. Het verschil is alleen dat de oorzaak van gulzig ademen of overademen véél subtieler gebeurt en daarom niet altijd herkend wordt als chronische hyperventilatie. Vele hyperventilatiepatiënten kunnen daarom jarenlang rondlopen met allerlei vervelende vage klachten zoals vermoeidheid, spanningshoofdpijn, tintelingen in het gezicht, oorsuizingen, druk op de borst, hartkloppingen, duizeligheid. Allemaal onzichtbare klachten, die de levenskwaliteit aanzienlijk aantasten.

Tijd om er dus iets aan te doen!

 • Raak je snel buiten adem?
 • Kan je niet diep doorademen?
 • Zucht en/of geeuw je vaak?
 • Heb je last van nek-, schouder- en/of hoofdpijn?
 • Heb je weinig weerstand voor ziektes?
 • Voel je je vaak vermoeid?
 • Heb je maag- en/of darmklachten?
 • Heb je soms het gevoel dat je op automatische piloot functioneert?
 • Heb je last van slapeloosheid?
 • Ben je soms duizelig? Heb je een ijl gevoel in het hoofd?
 • Heb je moeite om te ontspannen?
 • Ben je snel prikkelbaar?
 • Heb je concentratieproblemen?
 • Heb je last van stemklachten?

Herken je jezelf in één of meerdere bovenstaande klachten of signalen? Mogelijk lijd je dan aan de verborgen vorm van hyperventilatie, genaamd chronische hyperventilatie.

Kom langs voor intakegesprek en een uitgebreid ademhalingsonderzoek om uitsluitsel te geven. Tijdens het onderzoek testen we je ademconditie, spanningslevel en hartcoherentie,… zodat we vervolgens -indien nodig- een behandelingsplan kunnen opstarten.

Ademhalingsonderzoek

Ademtherapie voor hyperventilatie opstarten doen we via een intake gesprek met uitgebreid ademhalingsonderzoek. Tijdens het ademhalingsonderzoek doen we een ademconditietest, hyperventilatietest. Daarbovenop volgt een test voor het meten van je spanningslevel via een biofeedbacksysteem.
Bij de eerste sessie krijg je ook basisoefeningen en algemene tips mee naar huis om te starten met bewust te leren omgaan met je ademhaling, lichaam en mindset.

Holistische visie

Mind The Voice werkt volgens een holistische visie. Volgens die visie zetten we op zoveel mogelijk facetten de behandeling in:
- Mind (relaxatieoefeningen: autogene training, hartcoherentietraining, ontspanningsoefeningen,...)
- Body (massagetechnieken, kinesiotaping, yoga
- Daarbovenop geven wij vele ervaringsgerichte tips mee om alles makkelijk te kunnen omzetten naar je dagelijkse leven zodat er een connectie ontstaat tussen mind & body.

Autogene training

Autogene training is een heel doeltreffende relaxatiemethode. Aan de hand van autosuggesties ervaar je een diepe intense ontspanning van lichaam en geest. Aansluitend volgen oefeningen die gericht zijn op de ontspanning van diverse lichaamsfuncties zoals de hartslag, ademhaling en spijsvertering. Autogene training is de perfecte behandeling voor personen die last hebben van stressgerelateerde klachten/ spanningsklachten, zoals gevoelens van onrust, prikkelbaarheid, stress, slapeloosheid, faalangst,... Vooral klachten zoals hyperventilatie, hoge bloeddruk, maag- en darmstoornissen (prikkelbare darmsyndroom), spanningshoofdpijn,... kunnen door autogene training gunstig worden beïnvloed.

Hartcoherentie training

Het hart is één van de belangrijkste organen van het menselijk lichaam. Het is ook een belangrijk informatieverwerkingscentrum dat belangrijke signalen zendt naar het brein en de rest van het lichaam. Door middel van eenvoudige technieken gaan we het hartritme leren reguleren waardoor er hartcoherentie ontstaat: het regelmatig en ritmisch slaan van je hart. Bij een hoge hartcoherentie voel je je gelukkig, relaxt en in flow. Bij hoge hartcoherentie geeft het hart de boodschap naar de hersenen dat alles “oké” is (een heel belangrijk hulpmiddel bij acute hyperventilatie) Het trainen van je hartcoherentie brengt je autonoom zenuwstelsel in evenwicht en reduceert daardoor stress en spanningsgerelateerde klachten waaronder hyperventilatie.
Hoge hartcoherentie werkt stressreducerend en boost daarom ook onrechtstreeks je zelfvertrouwen, zelfwaarde en geluksgevoel.
Hartcoherentietraining verloopt via een biofeedbacksysteem. We gaan jou leren hoe je jezelf in een staat van hoge hartcoherentie kan brengen en hoe je dit kan integreren in je dagelijkse leven. Bij elke coachingsessie kunnen we jouw vorderingen meten via ons biofeedbacksysteem.

Massagetechnieken & kinesiotaping

Wanneer je 'overademt' is de kans groot dat je te hoog ademhaalt en je veel spanning creëert rondom nek en schouders. Deze spanning of blokkades kunnen we wegnemen door het toepassen van gemakkelijke grepen/massagetechnieken rondom nek en schouders en het tapen van de spieren die dit gebied beïnvloeden.
Deze holistische werkwijze zal ervoor zorgen dat we op zoveel mogelijk facetten de behandeling inzetten. (mind (relaxatieoefeningen), body (spierspanningen verminderen), + ademhalingstraining (mind+body).
Door middel van kinesiotaping en massage van de gespannen gebieden zullen de spieren terug hun oorspronkelijke tonus terugvinden waardoor het laag ademhalen in de buik makkelijker verloopt.

Mind The Voice is als steminstituut gespecialiseerd in ademcoaching/ademtherapie. De jarenlange expertise en ervaring in ademhalingstechnieken, spreek- en zangtechnieken en relaxatiemethodes heeft zich uitgebreid naar het coachen en behandelen van allerlei klachten die (on)rechtstreeks te maken hebben met het gebruik van de ademhaling en/of spanning of stress. Die expertise hebben we nu doorgetrokken naar een behandelingsplan voor hyperventilatiepatiënten. Zowel het psychische (‘mind’) als het fysieke aspect (‘body’) worden door onze coaches onder de loep genomen en intensief begeleid.

Hyperventilatie is een holistisch ziektebeeld en verdient daarom ook de holistische benadering: de link tussen lichaam & geest.

Door middel van ademcoaching, ademsteuntraining, autogene training, hartcoherentietraining, testen voor je stemconditie, ademconditie en gerichte ademhalingsmetingen, begeleiden we hyperventilatiepatiënten om terug te ademen zoals voorheen waardoor de klachten aanzienlijk verminderen.

Verloop:

 • Sessie 1: Intakegesprek en onderzoek. Na deze sessie stelt jouw coach een persoonlijk behandelingstraject samen.
 • Vanaf sessie 2: Behandeling bestaande uit:
  • ademhalingsoefeningen/relaxatie oefeningen
  • autogene training
  • hartcoherentietraining
  • eventuele houdingscorrectie dmv. kinesiotaping
  • massagetechnieken/kinesiotaping voor het verminderen van spanning rondom nek-en schouders
  • personal coaching + huiswerk.

Tarief: €60/sessie.

Boek nu je eerste sessie via info@mindthevoice.be.