Stemtraining voor leerkrachten

Veel leerkrachten hebben na langdurig praten last van vermoeidheid aan de stem met heesheid tot gevolg. De oorzaak ligt vaak bij een verkeerd stemgebruik. Intensief stemgebruik eist intensieve stemtraining en dat is wat deze nascholing aanbiedt.

Een gezond stemgebruik is één ding, de visie van Mind The Voice gaat dieper dan dat. ‘Mind’ en ‘Voice’ zijn immers niet los te koppelen van elkaar. Je ‘mind’ beïnvloedt je ‘voice’.  De juiste ademhalings- en spreektechnieken, een juiste mindset en een goede lichamelijke conditie zijn cruciaal om dagelijks voor de klas te staan met volle enthousiasme en energie. Vergeet niet, voor een rumoerige klas staan kan zijn tol eisen, en dan word je als leerkracht door vermoeidheid, stress en energieverlies al snel verleid tot foutief stemgebruik.

Als leerkracht is je stem niet alleen je communicatiemiddel, je stem is je instrument.

Mind The Voice is een uniek steminstituut in Vlaanderen met jarenlange ervaring in het coachen van professionele sprekers en zangers. Die ervaring is gebundeld in de boeken ‘De Stembijbel‘, en ‘Mind The Voice – Zo leer je zingen!‘.


Overzicht nascholingen voor SCHOLEN

Mind The Voice biedt  5 nascholingen aan voor scholen en scholengemeenschappen. `

Starten kan je met de basismodule/nascholing ‘ZO spreek je GEZOND‘. Alle aanvullende modules kunnen hiermee worden gecombineerd of kunnen doorheen het schooljaar gegeven worden als vervolg op ‘Zo spreek je GEZOND’.

BASISMODULE: ZO spreek je GEZOND!

De nascholing is volledig praktijkgericht. Gedurende 1,5 – 2 uur wordt er intensief in een kleine groep van 15 personen gewerkt aan de juiste ademhalings- en spreektechnieken en worden er praktische, ervaringsgerichte tips gegeven voor elke cursist individueel rond gezond stemgebruik, stemkleur, lichaamshouding, mindset, stemzorg en spreken voor de klas.

Een absolute must voor leerkrachten!

Stem in nood! (1,5 uur)

Als leerkracht is je stem je belangrijkste instrument. Stemproblemen kan je dus beter voorkomen dan genezen. In deze nascholing krijg je de laatste nieuwe tips uit de stemwereld om je stem gezond te houden. Een gezonde stem in een gezond lichaam. Zowel voeding, verzorging als eerst hulp bij stemproblemen komen aan bod.

Gedurende 1,5 uur worden er in een kleine groep van 15 personen praktische oefeningen, hulpmiddelen en adviezen aangereikt om de stem zo goed mogelijk te verzorgen. We gaan ook dieper in op de link tussen stemproblemen en extraverte/introverte personen. Inzicht in die materie zorgt ervoor dat je stemproblemen na het volgen van deze nascholingen steeds een stapje voor bent.

Met je stem overtuig je je klas, door je stem word je “gehoord”.

Intensieve stemtraining voor leerkrachten (L.O.) (1,5uur)

Mind The Voice is een pionier in stemcoaching bij topsport. (stemcoach KAA Gent) Sporters, maar ook leerkrachten lichamelijke opvoeding zijn gebaat bij een gezond stemgebruik tijdens het intensief les geven en sporten. In deze nascholing overlopen we alle tips & tricks om je stem luid en krachtig te leren gebruiken. Het is een echte doe-workshop, zodat elke leerkracht voldoende kan oefenen en individuele, praktische tips krijgt over zijn/haar persoonlijk stemgebruik.

Schreeuwen is not done, gezond roepen wel!

Spreken voor de klas (1,5 uur)

Boeiend lesgeven vereist dezelfde sterke presentatieskills als bij publiekssprekers. Niet alleen de inhoud van je leerplan is belangrijk, maar ook de een natuurlijke intonatie, spreeksnelheid, klemtonen, de juiste lichaamstaal, oogcontact, opbouw en structuur van je lessen doen er allemaal toe. De juiste flow vinden om je leerlingen te blijven boeien, dag in, dag uit, jaar in jaar uit met je woorden, klank en uitstraling.

Een leerkracht is kapitein van het schip dat “klas” heet. Leer in deze nascholing alles over lichaamstaal, mindset, klas-, stem- en taalmanagement. Leer hoe je je klas kan blijven boeien.

Hoe varieer ik in stemgeluid? Hoe creëer ik meer stemvolume? Hoe kan ik mijn stem sparen wanneer ik verkouden ben? Welke tips kan ik opvolgen om mijn stem gezond te houden?

De puntjes op de i van Standaardnederlands (1,5 uur)

Beroepssprekers hebben er baat bij om hun klanken vrij van dialect te krijgen. Radio- en televisiepresentatoren worden geacht het Standaardnederlands te spreken en zo weinig mogelijk regionale invloeden te laten horen. Maar ook leerkrachten moeten een goed voorbeeld aan hun leerlingen en studenten kunnen geven. Een verzorgde taal en uitspraak, gecombineerd met duidelijke lichaamstaal en een verzorgd voorkomen helpen hierbij. Elke beroepsspreker heeft baat bij een verzorgde uitspraak met zo weinig mogelijk dialectische invloeden.

Jolien Bouckaert, logopediste, stemtherapeut en uitspraakcoach bij  Mind The Voice, geeft in deze nascholing een onderscheid tussen regionale accenten en standaardtaal.

Stemcoaches

Tiffany Veys is oprichtster van ‘Mind The Voice’ en grondlegger van de Mind The Voice-methode. Ze is auteur van het boek “Zo leer je zingen!’ en co-auteur van “De Stembijbel”. Ze heeft als stem- en zangcoach ervaring in zowel de spraak- als zangsector. Zij kent als geen ander de kneepjes van het vak om je stem intensief te gebruiken op een gezonde en krachtige manier. De ervaring als spreker voor bedrijven en scholen, als zangeres op het podium en als voormalig leerkracht muziek in de klas is het pakket waaruit Tiffany Veys als stemcoach kan putten om van jou de meest succesvolle leerkracht te maken die je voor jezelf kan zijn.

Jolien Bouckaert

Jolien is logopediste, stemtherapeute en uitspraakcoach voor Mind The Voice.  Jolien is een krak in haar vak en helpt jou graag verder met het aanleren van een gezond stemgebruik, het spreken voor de klas of zelfs een smetteloze correcte uitspraak van het Standaardnederlands. Zij geeft jou de tips die je als leerkracht nodig hebt om je stem dagelijks in optimale gezondheid te houden.