Smeer je Stemliftje!

 

Ons stemliftje beweegt tussen drie verdiepingen: de kelder (-1) met de diepe tonen, de begane grond (0) waar je normale, alledaagse stem huist – de stem waarmee je bijvoorbeeld kucht – en de eerste verdieping (+1), de thuisbasis van je hoge noten, kopstemmen, en zelfs de krachtige klanken van rock- en metalzangers.

Incorrect gebruik van dit liftje tijdens het spreken resulteert onvermijdelijk in stemklachten, zelfs voor de meest geoefende sprekers of zangers. Gezien je je stem 16-18 uur per dag benut, is het cruciaal om je stemliftje op de juiste manier te hanteren!

“Een vastgelopen stemliftje”

  • Je liftje kan vastlopen, door een soort blokkade in de kabels – oftewel spierspanning rond je stem – of door slijtage en roest rond de motor, je nek. Ook bij mensen met ernstigere stemproblemen zoals verminderde stembandsluiting, heesheid, of stembandverlamming kan het zijn dat het liftje niet meer goed opwaarts of neerwaarts beweegt. Gelukkig is dit volledig op te lossen met een Vocal Reset.

  • Ken je het zieke stemmetje tijdens of na een ziekteperiode? Dan gebruik je je liftje ook niet zoals het hoort. Door je stem niet “ziek” te laten klinken, behoud je de gezonde instelling van je liftje en sluit je mogelijke stemproblemen achteraf uit. 

  • Er zijn ook emotionele obstakels die je liftje kunnen hinderen, zoals onuitgesproken gevoelens, onverwerkt verdriet, of het gevoel dat je niet helemaal jezelf kunt zijn. Deze emotionele blokkades zijn eveneens te verhelpen met een Vocal Reset of met Helicopterview Coaching, een methode die ik heb ontwikkeld om de connectie tussen lichaam, geest en stem te herstellen. 

Wat kan je nu zélf doen om je liftje elke dag goed te smeren en de blokkades eraf te halen?

  • Stretch je tong. Steek je tong zo ver mogelijk uit, naar links, naar rechts, krul hem ondersteboven, en doe dit met je kaak zo ver mogelijk naar beneden.

  • Maak je nek en schouders vrij via stretchoefeningen. Of check onze gratis video “yoga voor voice, body en mind“.

  • Bubbel je keel gezond. Bubbelen helpt immers je keelwanden te bewegen zodat er een massage ontstaat rondom de stem.

  • Glij glij glij met glijtonen voor je stem. Blokkeert een glijtoon, dan heb je immers teveel druk op de keel. Doe die glijtonen met de SOVT-Trainer, op liptrillen, op bubbelen als cooling down.

  • Gebruik de SOVT-Trainer om je liftje beter te leren bedienen. De glijtonen kan je vinden op de soundcloud van de SOVT-Trainer.

  • Kom naar een Vocal Coaching en dan leer ik jou hoe je je keel zélf manueel kan vrijmaken. Dit bespreek ik ook in de Dive Deep Masterclasses en nog veel completer in The Holistic Program, module 2: Massage & Bodywork.

Veel succes met joùw stemliftje!

Tiffany

Tiffany Veys, Head vocal coach

Wil je 2x/maand inspiratie in je mailbox?

Schrijf je dan in voor mijn newsletter.

'Ponytales' met motivational talk,

inspirerende verhalen & coachingtips.