JA! Iedereen kan leren zingen!

Dé hamvraag die ik uiteraard moét beantwoorden in mijn blogs is: “Kan iedereen leren zingen”? Voor eens en altijd wil ik hierop (gezond) terugschreeuwen: JA, iedereen kan leren zingen! Of wil je het liever iets genuanceerder? Dan is dit mijn antwoord:
97% van de bevolking kan leren zingen. De overige 3% blijkt toondoof. (amuzikaliteit)
Yep, je leest het goed! De 97% niet-toondove mensen kunnen dus absoluut leren zingen, mits het leren aansturen van de juiste spieren in combinatie met het versterken van hun auditief geheugen! Dit betekent dat de veelgehoorde uitspraak “Ik kan niet zingen” niet klopt. In feite wil men dan zeggen “Ik kan niet mooi zingen” of “Ik zing vals”. Maar in beide gevallen kan je gewoon leren om toch mooi te zingen.
Waarom zingen sommige mensen dan niet mooi of vals?
Kijk, dat kan liggen aan veel factoren: een gebrekkige ademsteun, teveel of te weinig spierspanning van de spiergroepen die je nodig hebt om je stem te activeren, te weinig stemcontrole, vermoeidheid, een verminderde pitchcontrole, onvoldoende focus…
Veel van bovenstaande gevallen kan je oplossen door het correct te leren aansturen van de juiste spiergroepen. Je stem is niet los te zien van je lichaam. Je stem bestaat uit twee stembanden, maar is verbonden met een hele aaneenschakeling aan spiergroepen en weefsels die samenwerken tijdens het zingen.
- stabiliteit in de benen en voeten;
- activatie van de bekkenbodemspieren, de buikspieren, de rugspieren en het middenrif;
- activatie van de nekspieren;
- ontspanning van de hals- en schouderspieren;
- ontspanning en activatie van de spieren rondom het strottenhoofd en het tongbeen voor het verhogen en verlagen van het strottenhoofd;
- verhoging van de huig- en het zachte gehemelte.
Zakt de moed je nu al in de schoenen? Niet doen!
Wanneer je zingt “in flow” en je je helemaal durft te laten gaan, blijkt het dat een overgroot deel van bovenstaande spieren al activeren of ontspannen uit zichzelf. Je gaat net méér foute spierspanning genereren door angst te hebben om te falen.
Moraal van dit verhaal? 🙂
JA, iedereen kan leren zingen.
NEE, het hoeft niet perfect te zijn van in het begin.
JA, tijdens het oefenen zal je af en toe vals zingen.
En NEE, ook dàt is niet erg, want fouten zijn noodzakelijk tijdens een leerproces.
Wat ik wil zeggen: dùrf te starten met zingen en leer vooral te genieten! Laat je niet klein houden door je omgeving die misschien zegt dat het nog niet perfect is, maar laat je vooral motiveren door het ontzettende gelukzalige gevoel dat je elke keer opnieuw krijgt van te zingen!
Zingen maakt gelukkig, dus dan doe je het maar beter vaak en veel!
Weet je niet hoe eraan te beginnen?
No worries. Daar is allemaal aan gedacht!
Je kan alvast starten met het boek “Zo leer je zingen!” en/of een kijkje nemen op de vele online zanglessen die staan op ons YouTube Channel!
Heel veel succes met het vinden van jouw unieke stem!
Tiffany
Is zingen je passie? Dan hebben we nog veel meer voor jou!
Word je geboren met een mooie stem?
krisvanroy2020-10-12T09:28:56+00:00juli 14th, 2020|0 Comments
Word je geboren met een mooie stem? "Een korte blog voor een simpel antwoord op een veelgestelde vraag. "Word je geboren met een mooie stem?" Als "mooi" betekent: krachtig en gezond? [...]
Laat het los om mooi te willen zingen …en je zingt mooi!
krisvanroy2020-02-23T10:52:49+00:00februari 23rd, 2020|0 Comments
Laat het los om mooi te willen zingen en je zingt mooi! "Wanneer ik zing voor publiek is het nooit hetzelfde als wanneer ik thuis onder de douche zing." Een fenomeen [...]
SOVT-training! Verschil tussen de SOVT-Trainer, de voice straw & bubbelen!
krisvanroy2020-01-14T18:02:40+00:00januari 14th, 2020|0 Comments
Verschil tussen de SOVT-Trainer, de voice straw en bubbelen! Zingen door buisjes doet wonderen met de stem en is een onderdeel van wat men noemt "SOVT-Training". Wie al een beetje thuis [...]