PONYTALES

STEMKRACHT VERBETEREN? FOCUS OP JE PSOAS.

De watte? De psoas 😉 Voor wie nog niet over deze wonderbaarlijke spier gehoord heeft, dit is een spier met een heel cruciale rol in je fysieke stabiliteit, vitaliteit én zelfs traumaverwerking. Wist je dat een gespannen psoas verantwoordelijk kan zijn voor een breed scala aan klachten? Laat me jou meenemen om even extra aandacht te besteden aan de psoas, ook wel bekend als de musculus iliopsoas. Van stemproblemen tot onderrug- en blaasklachten, de impact van deze spier is enorm. Laten we haar invloed op jouw welzijn eens nader bekijken.

De psoas en de stem: diepe connectie

De psoas is niet zomaar een spier; het is een essentiële speler in de complexiteit van ons lichaam. De invloed van de psoas op onze ademhaling is enorm. Wanneer de psoas gespannen is, kan het middenrif niet voldoende dalen voor een complete, diepe ademhaling. Het gevolg? Hulpademhalingsspieren zoals de trapezius en de schuine halsspieren (sternocleidomastoideus) nemen het over, wat leidt tot een hoge, oppervlakkige ademhaling. Dit heeft directe gevolgen voor de stem, wat vooral belangrijk is voor zangers, sprekers en anderen die afhankelijk zijn van een gezonde stem. Je stem klinkt dunner en kan zelfs hees worden.

Maar er is meer…

Stress-spier

De psoas is je stress-spier en speelt een cruciale rol in hoe je lichaam omgaat met spanning. Als deze spier gespannen is, ervaar je waarschijnlijk meer stress dan nodig. Het interessante is dat stress niet altijd negatief hoeft te zijn; het kan ook voortkomen uit enthousiasme en het verlangen om het leven ten volle te leven. Dit soort positieve stress kan echter leiden tot een verhoogde ademhalingsfrequentie, waarbij je meer lucht hapt – een verborgen vorm van hyperventilatie.

Streven naar perfectie?

Veel mensen associëren hyperventilatie met paniekaanvallen en het beeld van een persoon die in een plastic zakje ademt om weer op adem te komen. Maar in werkelijkheid komt de verborgen vorm van hyperventilatie veel vaker voor dan je denkt. Deze mensen ademen sneller of nemen meer lucht in dan nodig is, wat leidt tot een disbalans in het autonome zenuwstelsel en een voortdurende staat van alertheid of hyperwaakzaamheid. (lees: teveel adrenaline!)

Mijn doel? Dat jij de master bent over je eigen “systeem”.

Hyperventilatie en Prikkelbare Darm Syndroom

Hyperventilatie gaat vaak gepaard met prikkelbare darmsyndroom (PDS). Mensen met PDS proberen vaak verschillende diëten, zoals glutenvrij of lactosevrij, om hun buikklachten te verlichten. Ze hebben vaak last van een opgezwollen buik en zijn constant op zoek naar manieren om deze te ontzwellen. Wat ze echter vaak nodig hebben, is het verbeteren van hun ademhaling en het losmaken van de psoas-spier. Bij PDS en hyperventilatie kan het overschakelen van mond- naar neusademhaling een wereld van verschil maken. Neusademhaling helpt om de ademhalingsfrequentie te normaliseren, wat de spanning in de buik vermindert en de symptomen van PDS kan verlichten. Regelmatige stretching en ontspanningsoefeningen voor de psoas kunnen helpen om de buikklachten te verminderen en een opgeblazen gevoel te verlichten. Daarnaast kan een (vocal) reset bijdragen aan het loslaten van spanning in het hele lichaam.

Mijn doel? Dat jij de master bent over je eigen “systeem”.

Gelukkig kunnen deze klachten, zelfs na jarenlange problemen, in slechts twee tot drie sessies worden verholpen. Ik breng je lichaam opnieuw in rustmodus met een reset, waarbij ik je lichaam, houding, spanningsvelden en denkpatronen analyseer. Vervolgens geef ik je krachtige, op maat gemaakte tools waarmee je zélf thuis duurzame veranderingen kunt doorvoeren. Zo krijg je volledige controle over je lichaam, mindset en stem.

En als je dacht dat dit het was… Think again!

De psoas fungeert ook als een centrale schakel in een reeks spierketens die ons lichaam stabiliseren en in beweging houden. Wanneer de psoas gespannen of overbelast is, kan dit leiden tot disbalans en spanning in andere delen van het lichaam. Dit kan secundaire klachten veroorzaken zoals rug- en heuppijn en een verminderd gevoel van aarding. Bovendien is de psoas nauw verbonden met de nieren, die in de traditionele Chinese geneeskunde worden geassocieerd met de emotie angst. Langdurige stress kan leiden tot overbelasting van de bijnieren, die cortisol produceren en het lichaam in een constante staat van fight, flight, of freeze houden. De niermeridiaan, die langs de psoas loopt, speelt een belangrijke rol in de energiestroom, in gronding én balans in het lichaam.

Op een dieper niveau bevindt de psoas zich in het bekkengebied, dat symbool staat voor veiligheid, het gevoel “er te mogen zijn“, je plek in te nemen en je kracht te omarmen. Het bekken is ook de plek waar je jouw diepste gevoelens kunt ervaren. Sommige tradities noemen de psoas de ‘spier van de ziel‘, vanwege zijn diepe verbinding met onze innerlijke wijsheid en ons zelfherstellende vermogen. Een ontspannen psoas stelt ons in staat beter naar ons lichaam en onze intuïtie te luisteren, wat helpt bij het nemen van beslissingen die in lijn zijn met onze ware zelf en het aangaan van authentieke relaties​.

De psoas en zijn klachten

Een gespannen psoas kan leiden tot een breed scala aan klachten, waaronder:

 • Rug- en heuppijn.
 • Ademhalingsproblemen en hyperventilatie.
 • Blaasproblemen.
 • Vermoeidheid en stressgerelateerde symptomen.
 • Opgeblazen gevoel, buik- en maagpijn, symptomen PDS.
 • Druk op de borst, nek- en schouderklachten.
 • Verminderde stemcontrole en oververmoeide stembanden.
 • Een gevoel van disbalans.

Hip Flexor Stretches bij het ontbijt

Het losmaken van de psoas spier is cruciaal voor een goede ademhaling en een krachtig middenrif. Een gespannen psoas kan namelijk leiden tot spanning in het middenrif, wat de ademhaling bemoeilijkt. De psoas is een hip flexor (heupbuiger). Dus als je “Googlet” op de benaming “hip flexor stretch”, vind je al heel wat interessante oefeningen om te doen. Graag geef ik jou één van de meest effectieve oefeningen mee. Doe deze oefening zo vaak je kunt, en let op dat je groene pijn ervaart in plaats van rode pijn. Deze stretch helpt de psoas te verlengen en spanning te verminderen, wat de ademhaling ten goede komt.

Standing Hip Flexor Stretch

 • Uitvoering:
  1. Sta met je voeten op heupafstand van elkaar.
  2. Stap met je rechtervoet naar voren in een gespreide stand.
  3. Span je core aan en kantel je bekken iets naar achteren.
  4. Houd je achterste been recht en buig je voors
  5. te been lichtjes naar voren totdat je een rek voelt in de voorkant van je heup, lies en dij aan de linkerzijde.
  6. Houd deze positie 30 sec-1min vast en wissel vervolgens van kant.
  7. Herhaal.

Wie meer wil: er staat een 50min gratis yoga sessie online, waarin ik ook inzoom op de psoas spier. Check deze zeker! Veel succes!!

Tiffany Veys, Head vocal coach
Tiffany Veys, Head vocal coach

Wil je 2x/maand inspiratie in je mailbox?

Schrijf je dan in voor mijn newsletter.

'Ponytales' met motivational talk,

inspirerende verhalen & coachingtips.