PONYTALES

EEN BEETJE VAN DIT, EEN BEETJE VAN DAT, EN VOILA: JOUW GEWENSTE STEMKLEUR!

Dat zingen en ademhaling met elkaar verbonden zijn, is waarschijnlijk geen verrassing. Maar wist je dat de kleur van je stem beïnvloed wordt door de spiergroepen die je gebruikt tijdens het ademen? Inderdaad! Wat echt fascinerend is, is de manier waarop de spieren die we activeren tijdens het ademhalen, het bewegen en het performen direct van invloed zijn op de nuances van onze stem – de kwaliteit, de kleur en zelfs de dynamiek ervan. En dààr ontvouwt zich de magie die je misschien hebt gezien in onze TikTok en Instagram-reels! Deze magie ontstaat niet toevallig. Het is het resultaat en het directe gevolg van een doelbewuste inzet van ons spierbewustzijn in je vocale techniek, waardoor je significante verbeteringen in je zang kunt bereiken. Dit ontsluit specifieke frequenties binnen je stem, die anders verborgen of onderbenut blijven. Je stem is meer dan je stembanden alleen, maar de samenwerking van allerlei processen in je lichaam: mentaal, emotioneel, fysiek én energetisch. Door te begrijpen welke processen bijdragen aan verschillende aspecten van onze stem, kunnen we leren hoe we deze bewust kunnen inzetten om onze vocale prestaties te verfijnen en te verbeteren. Door gericht bepaalde spieren en delen van je klankkast en “keelkast” te gebruiken, kun je dus niet alleen de kwaliteit van je zang verbeteren, maar ook nieuwe klankkleuren en texturen in je stem ontdekken en ontwikkelen. Hiermee leer ik zowel sprekers als zangers hoe ze de ‘knopjes’ van hun steminstrument, oftewel hun lichaam, kunnen bedienen, net zoals je een muziekmix maakt.

Een beetje van dit, een beetje van dat, en voilà: de gewenste stemklank!

Bijvoorbeeld, het gebruik van je rugspieren geeft je stem een warmere klank, terwijl het activeren van je diepe buikspieren meer gronding en zelfverzekerdheid aan je stem toevoegt. Het aanspannen van spieren rond je middenrif kan je helpen om betere zangriffs en vibrato’s uit te voeren. Door je ademhaling te controleren, kun je de klankkleur van je stem ‘mixen’ zoals je zelf wilt. Maar het omgekeerde geldt ook: een verkeerde ademhaling kan stemproblemen veroorzaken, zoals heesheid of een gespannen stem. Je houding en spierspanning spelen hierbij ook een rol. Een slechte houding kan leiden tot overbelasting van bepaalde spieren, wat weer spanning in het hele lichaam veroorzaakt, terwijl andere spieren te ontspannen raken. Daarom is Mind The Voice Vocal Coaching niet gebaseerd op het leren nazingen van een noot op de piano of die wordt voorgezongen. Alles start met een vocal reset, een uitgebreide analyse van stem, lichaam en geest en een diepgaand inzicht in de persoon àchter de stem.  Dit omvat het herkennen welke spiergroepen onder- of overgeactiveerd zijn, het doorgronden van het karakter van de persoon, het observeren van je houding, motoriek en gedrag tijdens performances maar ook tijdens je dagdagelijkse activiteiten. Cruciaal is het inzicht in hoe iemand reageert onder druk of stress, vooral in situaties waarin men voor een publiek staat. Het gaat om het begrijpen van hun copingmechanismen, hun instinctieve reacties die aan de oppervlakte komen wanneer ze het meest kwetsbaar zijn. Of je nu spreker of zanger bent of geen van de twee. Je stem is voor ieder van ons een communicatiemiddel. 

Voice in Motion

  • Mocht je het trouwens nog niet gehoord hebben, laat me je voorstellen aan ‘Vox on The Run‘, onze nieuwste podcastreeks die je meeneemt op een reis naar de kern van jezelf. Het concept is simpel maar krachtig: ‘Naar buiten gaan om naar binnen te gaan’. Trek je schoenen aan, zet je headphones op, en stap in een wereld van zelfontdekking en empowerment, allemaal via de magie van je stem en de stemmetjes binnenin je. Tijdens je wandeling of jog, biedt ‘Vox on The Run’ je niet alleen de kans om fysiek actief te zijn, maar ook om mentaal en emotioneel te groeien. Elke aflevering is ontworpen om je dieper in je eigen kracht te zetten, je te helpen af te stemmen op je innerlijke stemmen, en te ontdekken hoe deze je dagelijks leven en beslissingen beïnvloeden.
  • Wil je deze magie één-op-één beleven en je eigen stem ontdekken in een persoonlijke setting? Dat kan! Je zal verbluft zijn van je persoonlijke resultaten.
  • En voor wie de geheimen achter deze “kunst” wil ontrafelen, biedt ons Holistic Program een kijkje achter de schermen. Gedurende een 6-daagse training (verdeeld over 3×2 dagen) duiken we diep in de methodiek achter al deze technieken. Dit programma is ontworpen om je te leren hoe je deze inzichten en vaardigheden kunt toepassen. Heel interessant voor coaches, therapeuten, fysiotherapeuten, lichaamstherapeuten, stemprofessionals, maar ook eenieder die interesse heeft hoe de stem in relatie staat met je hele systeem.

Check it out!

Tiffany

Tiffany Veys, Head vocal coach
Tiffany Veys, Head vocal coach

Wil je 2x/maand inspiratie in je mailbox?

Schrijf je dan in voor mijn newsletter.

'Ponytales' met motivational talk,

inspirerende verhalen & coachingtips.