SINGINGMAG

HET VERSCHIL TUSSEN DE SOVT-TRAINER

VOICE STRAWS, LAX VOX OF BUBBELEN.

Zingen door buisjes doet wonderen met de stem en is een onderdeel van wat men noemt “SOVT-Training”. Wie al een beetje thuis is in de wereld van de stem heeft al ontdekt dat er verschillende manieren zijn. Sommigen zingen doorheen een buisje in een flesje water, anderen zingen door rietjes, en nog anderen zingen doorheen de SOVT-Trainer, ontwikkeld door Mind The Voice!

Wat doet SOVT-Training met je stem?

SOVT-Training is a big thing voor de stemwereld, want het werkt echt! Mits een juist gebruik van de verschillende tools die er voor handen zijn. Daarom is het belangrijk om te weten wat het precies voor je doet.

De afkorting SOVT staat voor “semi occluded vocal tract” wat betekent dat je je spraakkanaal (of vocal tract) semi gaat afsluiten (occluded) als stemoefening.

Het werkt eigenlijk heel simpel:

De grootste boosdoener van stemproblemen bij sprekers en zangers is het gebruik van teveel longdruk (lees: druk die je van je borst richting de keel naar buiten duwt). Dit zorgt voor keelspanning, heesheid, slechte omzetting van de lucht naar klank, beperkte ademsteun en ademcontrole. Door het deels afsluiten van je spraakkanaal bij stemoefeningen wordt de longdruk verplicht gereduceerd en ontstaat er een tegenovergestelde druk of weerstand waardoor er een balans van luchtdruk ontstaat zowel onderaan als bovenaan je stembanden die de stembanden perfect gezond zullen doen trillen.

Dus zowel je stembanden zijn er blij mee, want die worden niet meer overbelast en kunnen zowel makkelijker gaan trillen voor zowel lage als hoge tonen, als je ademcontrole die zijn evenwicht hervindt. Om die reden zal je merken dat je na het doen van SOVT-oefeningen altijd minder hees klinkt en spreken of zingen makkelijker voelt.

Betere trilling van de stembanden => betere sluiting van de stembanden => heldere stem!

SOORTEN SOVT-OEFENINGEN

Zowel zingen door de SOVT-Trainer, zingen door gewone buisjes, bubbelen of lax vox als zelfs liptrillen of zingen op een zzz zijn SOVT-oefeningen. Allemaal hebben ze hun benefits voor jouw stem. Al deze oefeningen zijn behulpzaam in het deels afsluiten van je spraakkanaal en helpen daarom in mindere of meerdere mate je ademhaling te leren beheersen en je stembanden te doen sluiten/trillen.

Over bubbelen of lax vox

Bij bubbelen gebruikt men een buis van 30 à 35 cm met een diameter van 9 – 12 mm die je 1, 2, 3 cm onderbrengt in een flesje water, naargelang de weerstand die je wil creëren. Hoe dieper je de buis steekt, hoe meer weerstand. Heb je nog geen buisje? Dan zijn er verschillende mogelijkheden: er bestaan officiële lax vox-buisjes, maar je kan in principe ook gewoon naar de plaatselijke doe-het-zelf zaak gaan om er een “aquarium” buisje te laten afsnijden, wat je veel goedkoper zal uitkomen en ook perfect zijn ding doet. OF je volgt zangles bij Mind The Voice en dan krijg je er eentje gratis. 😉

De officiële lax vox buisjes bestaan uit een zacht plastic, maar ik ben van mening dat je beter een “harder” dan een zacht plastic gebruikt, omdat de zachte versies vaak stof opnemen en vasthouden, wat minder hygiënisch is. Bij Mind The Voice gebruiken we extra hygiënische buisjes uit de voedingsindustrie.

De geboorte van de SOVT-Trainer

Tijd om mijn man, Kris Van Roy, te introduceren in het verhaal: Kris, mijn man, managing director van Mind The Voice en CTO bij WOLF44, is gekend voor zijn technische knobbel. Hij is altijd wel in voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën.

Zo ontwikkelde hij een buisje met 4 gaatjes van elk 2mm diameter, een beetje naar het idee van een blokfluit. Op die manier kan je verschillende weerstanden creëren op de stem, via het afsluiten van de gaatjes, waardoor je nog veel intensiever kan oefenen dan met de plastic rietjes.

De SOVT-trainer is dus een antwoord op die kleinste diameters.

De kleinste diameter bij de SOVT-Trainer original is 2mm. Je hebt 4 gaatjes, dus je kan 1 gaatje, 2 gaatjes, 3 gaatjes of geen gaatjes afsluiten, wat telkens zorgt voor een andere weerstand. Sluit je de laatste gaatjes af op de lengte van de buis, of de eerste, dan gaat dit ook een verschil geven in ademcontrole. Zingen door een langer buisje vraagt namelijk meer ademstroom dan door een korter buisje. Hierdoor kan je met de SOVT-Trainer op 15 verschillende levels oefenen. Subliem idee, Kris.

De voordelen van de SOVT-Trainer

Vocal magic!

Dat het een wonderlijk instrumentje is wordt ons vaak gezegd, maar ondervind het vooral zelf! De SOVT-Trainer heeft een stemherstellende, activerende én optimaliserende functie, volledig naargelang de manier waarop je ermee oefent. Dus nog even dit vooraleer je aan de slag gaat:

SOVT-Trainer PRO & SOVT-Trainer ORIGINAL

Voor de oplettende lezers onder jullie: er is inderdaad een SOVT-Trainer “original” en een SOVT-Trainer PRO. Die laatste heeft slechts 2 gaatjes: hij bestaat uit het laatste level van de SOVT-Trainer original, met een gaatje van 2mm, maar is ook geüpgrade met een extra gaatje (dus een extra level): bestaande uit 1,2mm. Dit level is really a pain in the ass. Gebruik je veel te veel lucht, dan blaas je jezelf als het ware op. 🙂 Het voordeel hierbij is dat je niet-anders-kan dan de juiste setting van de twang te gebruiken, de juiste ademcontrole, het perfecte evenwicht vindt in stembandtrilling, en hierdoor jou in staat stelt om je vocal range uit te breiden! De SOVT-PRO gebruik ik voor het optimaliseren van de belting voice, mixed voice, head voice, flageolet om uiteindelijk de setting om het correct en gezond gebruik van whistle notes te trainen. Een toptool!

Intussen zijn al vele artiesten verknocht aan dit wonderlijke toverfluitje. Het gaat de wereld rond en ook top artiesten uit België doen er hun vocal warm ups mee: Mathieu (Bazart), Jasper Steverlinck, Camille, Metejoor, Coely, Olivia Trappeniers, Helmut Lotti, Maksim, Ramkot, Evil Invaders, Black Mirrors, Tinne Oltmans,…

Ik kan het iedereen aanraden!

STARTEN MET DE SOVT-TRAINER!

Tijd om van start te gaan met de SOVT-Trainer! In onderstaande video’s zet ik je al een heel klein beetje op weg. Maar er is meer. Veel meer.

Op de SOVT-Trainer website vind je een uitgebreide handleiding + een playlist met audio oefeningen waarop je kan gaan beginnen oefenen. Maar op de Mind The Voice Online website kan je een free vocal course vinden hoe je nog meer vocal magic kan halen uit dit fantastische kleine buisje. Daarin staan nòg meer tips & tricks maar ook 3 bonus vocal workouts voor je stem: een warming up, intensieve training en cooling down!

Daarbovenop zijn er workshops en privé coaching mogelijk, zowel in real life als online, in het Nederlands of in het Engels. Wil je meer info daaromtrent? Dan kan je ons contacteren via het contactformulier!

Veel succes!

Tiffany Veys, Head vocal coach

SINGING GYM

VOCAL TRAINING HOT SPOT FOR SINGERS

JOIN NOW