VOICEMAG

HET VERSCHIL TUSSEN DE SOVT-TRAINER

VOICE STRAW, LAX VOX & BUBBELEN.

Zingen door buisjes heeft een wonderbaarlijk effect op de stem en maakt deel uit van wat bekend staat als “SOVT-Training”. Als je al een beetje thuis bent in de wereld van de stem, dan weet je dat er verschillende methoden bestaan. Sommigen zingen door een buisje in een flesje water, anderen zingen door rietjes en nog anderen zingen door de SOVT-Trainer, ontwikkeld door Mind The Voice!

Waarom is SOVT-Training zo gezond voor de stem?

SOVT-Training is een belangrijk onderdeel in de stemwereld en het werkt echt, mits je de verschillende beschikbare tools juist gebruikt. Daarom is het belangrijk om te begrijpen wat het precies voor je stem doet.

SOVT is een afkorting van “semi-occluded vocal tract”, wat betekent dat je je spraakkanaal (of vocal tract) deels gaat afsluiten (occluded) tijdens stemoefeningen.

Het werkt eigenlijk heel simpel:

Een van de grootste oorzaken van stemproblemen bij sprekers en zangers is het gebruik van te veel longdruk (lees: druk die van je borst richting de keel wordt geduwd). Dit kan leiden tot keelspanning, heesheid, slechte omzetting van lucht naar klank, beperkte ademsteun en ademcontrole. Door het deels afsluiten van je spraakkanaal tijdens stemoefeningen wordt de longdruk verlaagd en ontstaat er een tegenovergestelde druk of weerstand. Hierdoor ontstaat er een balans van luchtdruk zowel onderaan als bovenaan je stembanden, waardoor de stembanden gezond kunnen trillen.Daarom zul je merken dat je na het doen van SOVT-oefeningen altijd minder hees klinkt en spreken of zingen makkelijker voelt.

Betere trilling van de stembanden leidt tot een betere sluiting van de stembanden, en dat leidt weer tot een heldere stem!

SOORTEN SOVT-OEFENINGEN

Er zijn verschillende manieren om SOVT-oefeningen te doen, zoals zingen door de SOVT-Trainer, zingen door buisjes, bubbelen, lax vox, liptrillen of zingen op een zzz. Allemaal hebben ze hun benefits voor jouw stem. Al deze oefeningen zijn behulpzaam in het deels afsluiten van je spraakkanaal en helpen daarom in mindere of meerdere mate je ademhaling te leren beheersen en je stembanden te doen sluiten/trillen.

Over bubbelen of lax vox

Bij het bubbelen maakt men gebruik van een buis met een diameter van 9-12 mm en een lengte van 30 tot 35 cm. Deze buis wordt 1, 2 of 3 cm ondergedompeld in een flesje water om zo weerstand te creëren. Hoe dieper de buis in het water wordt gestoken, hoe meer weerstand er ontstaat. Als je nog geen buis hebt, zijn er verschillende mogelijkheden. Er zijn officiële lax vox-buisjes verkrijgbaar, maar je kunt ook naar de lokale doe-het-zelfzaak gaan om een aquariumbuisje op maat te laten snijden. Dit is niet alleen goedkoper, maar werkt ook perfect. Als je voice coaching volgt bij Mind The Voice, krijg je zelfs een gratis buisje.

De officiële lax vox-buisjes zijn gemaakt van zacht plastic, maar naar mijn mening kun je beter een “hardere” variant gebruiken omdat de zachte buisjes vaak stof opnemen en vasthouden, wat minder hygiënisch is. Bij Mind The Voice maken we gebruik van hygiënische buisjes uit de voedingsindustrie.

De geboorte van de SOVT-Trainer

Tijd om mijn man, Kris Van Roy, te introduceren in het verhaal. Kris is niet alleen mijn echtgenoot, maar ook managing director van Mind The Voice en CTO bij WOLF44. Hij staat bekend om zijn technische vaardigheden en is altijd in voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën.

Zo bedacht hij een buisje met vier gaatjes van elk 2 mm diameter, geïnspireerd op een blokfluit. Op deze manier kun je verschillende weerstanden creëren voor de stem door de gaatjes af te sluiten, waardoor je nog intensiever kunt oefenen dan met plastic rietjes.

De SOVT-Trainer is dus het antwoord op de kleinere diameters.

Bij de SOVT-Trainer Original is de kleinste diameter 2 mm en er zijn vier gaatjes, dus je kunt één, twee, drie of geen gaatjes afsluiten, wat elk zorgt voor een andere weerstand. Als je de laatste gaatjes op de lengte van de buis afsluit, of juist de eerste, zal dit ook verschillende effecten hebben op je ademhaling. Zingen door een langere buis vereist namelijk meer ademstroom dan door een kortere buis. Met de SOVT-Trainer kun je op 15 verschillende niveaus oefenen. Een subliem idee, Kris!

De voordelen van de SOVT-Trainer

Vocal magic!

De SOVT-Trainer wordt vaak beschreven als een wonderlijk instrumentje, maar de beste manier om het te ervaren is door het zelf te proberen! Deze trainer heeft namelijk een stemherstellende, activerende en optimaliserende functie, afhankelijk van hoe je ermee oefent. Maar voordat je begint met trainen, nog even dit:

SOVT-Trainer PRO & SOVT-Trainer ORIGINAL

Voor de oplettende lezers onder jullie: er bestaan twee varianten van de SOVT-Trainer, namelijk de “original” en de “PRO”. De PRO heeft slechts twee gaatjes en bestaat uit het laatste level van de SOVT-Trainer original met een gaatje van 2mm, maar is ook geüpgraded met een extra gaatje van 1,2mm. Dit level kan behoorlijk lastig zijn, want als je te veel lucht gebruikt, blaas je jezelf als het ware op. Maar het voordeel is dat je dan niet anders kunt dan de juiste vocale setting, ademcontrole en perfecte stembandtrilling te gebruiken, wat je zelfs ook kan helpen om je vocal range uit te breiden voor de zangers onder jullie!

Inmiddels zijn er talloze public speakers en zangers die niet meer zonder de SOVT-Trainer kunnen. Het instrument wordt vooral gebruikt voor vocal warm-ups, ook door bekende artiesten zoals Max Colombie (Oscar & The Wolf), Mathieu Terryn (Bazart), Helmut Lotti, Coely, Jasper Steverlinck, Ramkot, Evil Invaders, Camille, Metejoor, en Olivia Trappeniers. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen!

STARTEN MET DE SOVT-TRAINER!

Het is tijd om te beginnen met de SOVT-Trainer! In de onderstaande video’s geef ik je alvast een voorproefje, maar er is nog veel meer te ontdekken.

Op de website van SOVT-Trainer vind je een uitgebreide handleiding en een afspeellijst met audio-oefeningen om mee te beginnen.

Bovendien bieden we workshops en privécoaching, zowel online als in persoon, in het Nederlands of Engels. Wil je meer informatie hierover? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Veel succes!

Tiffany Veys, Head vocal coach

SINGING GYM

VOCAL TRAINING HOT SPOT FOR SINGERS

Tiffany Veys, Head vocal coach

Wil je 2x/maand inspiratie in je mailbox?

Schrijf je dan in voor mijn newsletter.

'Ponytales' met motivational talk,

inspirerende verhalen & coachingtips.