SINGINGMAG

DEZE BLOG MOET JE ECHT LEZEN ALS JE HET BESTE UIT JE STEM, LICHAAM EN GEEST WIL HALEN.

Een stomme titel, al zeg ik het zelf. Maar hoe trek je vandaag de dag de aandacht als je waardevolle info wil delen? 😉 Ik beloof je alvast dat je na het lezen van deze blog ontzettend veel meer zal weten over de link tussen je stem, lichaam en geest en hoe je zélf thuis aan de slag kan gaan.

Je stem is meer dan je stembanden alleen. Je stem is het resultaat van je mindset en je bodysettingEn met body bedoel ik meer dan het fysieke lijf, maar ook je emotionele lichaam, mentale lichaam en energetische lichaam. Alles moet “in alignement” zitten. Zit je hele systeem in alignement, dan zal je je gezonder, gelukkiger, fitter en gelukkiger voelen, maar dit zal zich ook weerspiegelen op je stemkleur. Je stem zal krachtiger, voller, resonanter en sprankelender klinken.

Stemklachten of issues met je stem vinden hun oorzaak dieper dan enkel en alleen vanuit het “lokale” aspect. Zo ook met nek, schouders, maag-, darmklachten.

Hoe vaak is het namelijk niet dat je naar een fysiotherapeut gaat die vanuit een “lokale” visie kijkt, en dat je blijft lopen met je klachten? 

Je moet het lichaam zien als allemaal schijfjes bovenop elkaar. Elk onderste schijfje beïnvloedt het schijfje erboven. De stem ligt op een heel “hoog” schijfje in het lichaam, dus ik behandel als holistic vocal coach altijd allereerst de onderste schijfjes om zo het hoge schijfje, de stem, terug in balans te brengen. Daarna kan er dieper gewerkt worden op het bovenste schijfje: de stem, het strottenhoofd, de kaken,…

Enkel het bovenste schijfje behandelen is zeker ook een mogelijkheid als het probleem toevallig enkel lokaal gesitueerd is. Of wanneer je een quick fix wenst. (omdat de persoon in kwestie bijvoorbeeld de dag erna zijn of haar stem moet gebruiken voor een concert). Maar wanneer dit niet het geval is, dan gaat mijn voorkeur uit naar een zo compleet mogelijke behandeling. Zoveel mogelijk schijfjes enerzijds. Maar ook zoveel mogelijk structuren anderzijds (in de diepte van het lichaam).

Kleine side note: velen denken dat je een goede massage moet “voelen” of “pijn doen”. Niets is minder waar. Een diepe spiermassage kan heel helend zijn als de spieren overbelast zijn. Wanneer echter de spieren gespannen zijn wegens bijvoorbeeld een dieperliggende emotioneel of energetisch probleem, dan zijn er andere toepassingen die de voorkeur verdienen zoals:

 • Acupunctuur, acupressuur (energetisch systeem, emotioneel systeem).
 • Craniosacraal therapie (zenuwstelsel). Haal je immers de stress uit het systeem, dan zullen de spieren automatisch releasen.
 • Klanktherapie
 • Fasciatherapie

Het hard behandelen van de spieren kan ook in sommige gevallen tegenstrijdig werken (bv. bij hoogsensitieve personen. Hun systeem geraakt al snel in overprikkeling, laat staan bij een hardhandige aanpak. Wanneer je op zoek gaat naar iemand voor een behandeling, volg dan vooral je buikgevoel en niet je brein. je “gut” is namelijk nooit mis 😉

In deze blog wil ik je stimuleren om zélf aan de slag te gaan. Mijn bedoeling is vooral om een eye opener te zijn, en je wakker te schudden dat gezondheid àltijd start bij de belangrijkste persoon in je leven: jezelf. Niemand, niet de beste healer of dokter kan je genezen als je niet zélf enerzijds “open” staat om je kwaaltjes aan te pakken, en anderzijds niet beseft (en gelooft) dat gezondheid je BASIS is. Een lijf geneest, punt. Kerf je een kras in je arm, dan geneest die. Zo is dat met alles, zolang je maar vroeg genoeg de signalen waarneemt die je lijf je geeft. Elke ziekte begint immers eerst met kleinere, soms heel onopvallende, signalen. Hoe meer bewust je wordt van je lichaam en mindset, hoe meer je voorkomt! Beter voorkomen dan genezen.

HOLISTISCHE APPROACH

Je stem liegt niet. Het brengt tot uiting – net zoals de rest van je lichaam via lichaamstaal of eventuele lichaamskwaaltjes -, of je gestresst bent geweest, en of er bijvoorbeeld emoties zijn die je nog niet hebt verwerkt. Emoties kan je auditief waarnemen. Je stem zegt met haar klankkleur wat er aan de hand is met de mens “achter de stem”. Aan je stem kan je werkelijk alles horen, of je gestresst bent geweest, of er emoties zijn die je nog niet hebt verwerkt. Zelfs de soort emotie kan je auditief waarnemen. Je stem spiegelt en brengt tot uiting wat er aan de hand is mentaal, emotioneel en lichamelijk.

Maar omgekeerd is ook waar. De rest van je lijf geeft je ook boordevol informatie. Bv.: Je hebt hoofdpijn als je ergens niet wil zijn en iets tegen je zin doet, je maag keert om bij het zien van iets wat je niet leuk vindt, je krijgt een pieptoon in je oor als je tegen je eigen gevoel ingaat… Noem maar op.

Graag som ik enkele belangrijke klachten voor je op die ik als vocal coach ook vaak tegenkom en behandel. De klachten lijken niets met de stem te maken te hebben, maar niets is minder waar.

Jouw stem spiegelt namelijk andere lichaamsklachten op haar manier en geeft veel meer informatie dan je denkt!

LINK TUSSEN JE NEK, SCHOUDERS EN JE STEM

Je stem verliest aan boventonen als je nek vast zit. Resultaat: je strottenhoofd beweegt niet vrij, je stem klinkt meer gespannen, hees, zwak en gedempt.

NEK:

De bezenuwing van je stem zit aan je bovenste nekwervels. Verlicht ik de spanning in je nek tijdens een voice behandeling, dan hoor je instant verschil op de stem. De nek (achterzijde van het lichaam) spiegelt het strottenhoofd (aan de voorzijde van het lichaam). Spanning in de bovenste halswervels zullen bijgevolg spanning geven in het bovenste gedeelte van het strottenhoofd. 

Maak je je nek vrij, dan zal je keel ook veel vrijer zijn, met als resultaat meer boventonen en een meer heldere, sprankelende stemkleur.

Spanning in de schouders -de bovenste trapeziusspieren of monnikskapspieren-,  zorgen voor spanning in de nek en vervolgens ook opnieuw voor een gespannen stem. Vaak is het een wezenlijk verschil nadat de buikregio is vrijgemaakt in een holistische voice massage of door een manueel therapeut.

 • Wordt de buikregio vrijgemaakt, dan is er opnieuw ruimte voor  een lage middenrifademhaling.
 • Een lage middenrifademhaling creëert meer ruimte in de borstkas, waardoor de hulpademhalingsspieren niet worden ingeschakeld en bijgevolg ook ontlast worden. 
 • Hierdoor worden de schouders opnieuw ontspannen. Maar hey! Je stem ook! 🙂 Toch leuk zo’n domino effect? 

YOGA VOOR NEK, SCHOUDERS EN STEM

LINK TUSSEN JE PSOASSPIER EN JE STEM

De psoasspier is een heel belangrijke spier in je lichaam, waar veel mensen zelfs het bestaan niet van afweten.

Wist je dat de psoasspier vaak de grote boosdoener is van vele klachten zoals spijsverteringsklachten, lage rugklachten, maar zelfs ook ademhalingsklachten, schouderklachten en stemklachten? 

De psoas ligt dieper in je buik en is dé fight flight freeze spier, dus de vecht, vlucht of bevries reactie van je autonome zenuwstelsel. Bij stress spant die aan. Hierdoor wordt die ingekort en ga je met een iets hollere rug staan. Dit resulteert in onderrugpijn en eventuele buikpijn.

Wat kunnen de gevolgen zijn voor je stem? 

Het aanspannen van de psoasspier zet een kettingreactie in gang:

 1. De psoas spier is via bindweefsel verbonden met het middenrif (ook een spier). (Voor een gezonde ademhaling moet het middenrif dalen bij het inademen.
 2. Wanneer de psoas gespannen is, dan zal het middenrif ook gespannen worden, waardoor het middenrif minder goed indaalt. 
 3. Het resultaat is dat je hoger gaat ademen en je je hulpademhalingsspieren gaat activeren om te ademen. Dit creëert spanning rondom de nek, schouders en hals. Dit creëert nòg meer een gevoel van stress.
 4. Wanneer deze spieren geactiveerd worden gaat je strottenhoofd – het gebied waarin jouw stembanden zich bevinden –  minder vrij op en neer kunnen bewegen. (Side note: Je strottenhoofd kan je vergelijken met een liftje, het moet vrij op en neer kunnen bewegen wil je makkelijk hoge en lagere tonen kunnen zingen).
 5. Resultaat: je stem klinkt minder warm, resonant en gefundeerd. Er is sprake van weinig ademsteun en meer keelspanning.

Wanneer de psoas opnieuw wordt ontspannen, krijg je automatisch terug ruimte in je keel, waardoor je stem terug vrij zal klinken, meer dynamiek krijgt in je spreek- en zangstem en terug moeiteloos kan zingen! 🙂

LINK TUSSEN JE BEKKEN EN JE STEM

Spanning in de bekken is verbonden met spanning in je kaakgebied. Zowel de psoas als de kaakspieren spannen aan als reactie bij stress. Resultaat: De stem klinkt meer gespannen, minder resonant en minder stabiel. De spieren die ervoor zorgen dat je hoger kan zingen, zullen ook meer gespannen zijn, want die zijn aangehecht aan de oren en kaken. Hierdoor kan het moeilijker zijn om hoge tonen te zingen. Daarnaast kan een instabiel bekken (en bijkomende onderrugklachten) er voor zorgen dat je stem minder resonant en warm klinkt. 

Let’s do some bekken en psoas oefeningen voor de stem! In de onderstaande livestream geef ik maar liefst 45 minuten oefeningen om je stem, lichaam en geest opnieuw in alignement met elkaar te brengen.

Heel veel succes!

45 MIN DURENDE LIVESTREAM VOOR YOGA VOOR DE STEM

Tiffany Veys, Head vocal coach
Tiffany Veys, Head vocal coach

Wil je 2x/maand inspiratie in je mailbox?

Schrijf je dan in voor mijn newsletter.

'Ponytales' met motivational talk,

inspirerende verhalen & coachingtips.