SINGINGMAG

WORD JE GEBOREN MET EEN MOOIE STEM?

Men gelooft het graag. Je wordt geboren met een mooie stem. En daaruit verstaat men vaak “Je wordt geboren met zangtalent”. Euhm nee sorry. Mag ik jouw bubbel nu al doorprikken? 🙂

Uiteraard, talenten en gaven bestaan zeker. Maar als we het hebben over het begrip “zangtalent”, dan is zangtalent zoveel meer dan het enkel en alleen hebben van een mooie stem. Een mooie stem is eerder een gevolg van een gezonde ademhaling en een juist -technisch- gebruik van een heel proces in je lichaam dat resulteert in je (mooie) stem. Dit valt aan te leren. Sommigen doen het van nature goed, omdat ze gewoon minder spanning in hun lijf hebben dan anderen die eerder de neiging hebben om stress op te slaan in hun lichaam.

En dat hoor je. Je klinkt zoals je bent. 😉

Zangtalent is eigenlijk een combinatie van die mooie stem mét een mix van verschillende talenten. Talent om tonen juist over te nemen, talent voor ritme, talent voor muzikaliteit, talent om je klank te kleuren, talent voor lichaamsbewustzijn, noem maar op. Allemaal talenten waarvan je best “een min of meer hoge dosis” hebt meegekregen. Is dat niet zo, dan kan je die talenten uiteraard gaan stimuleren en versterken zodat je er toch beter en beter in wordt.

Maar dus: iemand met een mooie stem (lees: iemand die zijn stem al technisch goed en ontspannen gebruikt) heeft daarom nog niet noodzakelijk meer zangtalent dan iemand anders.

Ik geloof er steevast in dat iemand met slechts 40% “zangtalent” en 80% doorzettingsvermogen iemand met 80% zangtalent, maar slechts 60% doorzettingsvermogen nog kan voorbijsteken. Want zoals het bij elke discipline is, is er veel meer voor nodig om echt “goed” te worden in je vakgebied. Talent? Jazeker! Maar doorzettingsvermogen, veerkracht en een winner’s mind zijn onontbeerlijk! Die helpen je namelijk je talent verder te ontplooien.

Zingen is een métier. Net zoals schilderen. Of het uitvoeren van topsport. Of het uitblinken in eender welk ander vakgebied. En een métier leer je door het veel te doen, ervaring te kweken, te oefenen, oefenen, oefenen.

Dus NEE. Je wordt niet geboren met zangtalent. Zingen is iets wat je leert. Door het te doen. Net zoals fietsen, paardrijden, autorijden. Het is een discipline. Hoe vaker je het doet, hoe beter je zal worden. En zoals bij elke discipline of sport is het een hele grote hulp als je er lessen of coaching in neemt. Lessen helpen je via een strategie beter in te worden. Net omdat iedereen enkele blinde vlekken heeft. Een coach helpt jou bewust te worden van je blinde vlekken en navigeert jou in de juiste richting.

Moraal van dit verhaal?

Zingen is een métier! Je wordt niet “ineens-floep” geboren met een zangstem. Je oefent. En oefent. En oefent. En je wordt beter. En beter. En beter. Het gaat niet over de “goal”, maar over het proces ernaartoe. Beleef je passie. Zing met je hart. En durf te dromen. Dat doet de topsporter ook.

Veel succes!

Tiffany Veys, Head vocal coach

Smeer je stemliftje

maart 11th, 2024|0 Comments

Smeer je Stemliftje! Je stem zit in een liftje: je strottenhoofd. Bij stemproblemen is er altijd sprake van onvoldoende onderhoud of een verkeerd gebruik van dit stemliftje. Hoe? Wel dat leg ik je graag [...]

Je stem stemmen? Kan het?

juni 2nd, 2023|1 Comment

Yes, het kan! Ik gebruik daarvoor een verzameling aan tuning forks of stemvorken ontwikkeld voor lichaamstherapie. Zie het als een verzameling vitamientjes waarvan je de vitamine of trillingsfrequentie doorheen een lichaam kan laten resoneren. Tekort [...]

Tiffany Veys, Head vocal coach

Wil je 2x/maand inspiratie in je mailbox?

Schrijf je dan in voor mijn newsletter.

'Ponytales' met motivational talk,

inspirerende verhalen & coachingtips.