Een vibrator voor je stem als nieuwe beste vriend!

Mind The Voice stemmassage

Yep, je leest het goed.

Eén van de must-haves in mijn zanginstituut is ongetwijfeld het befaamde “trilei”, lees: vibrator. Het gebruik ervan voor de stem heb ik niét zelf uitgevonden, – I wish I did-, maar de vindingrijke Canadees David Ley was me voor.

Euhm. Ja, ok dan. Hoe?

Wel, simpel uitgelegd: je koopt een clitorisstimulator en trilt hiermee je stemspieren los. De reden dat dit nog niet op de markt gebracht is voor zangers, is hoogstwaarschijnlijk omdat de seksindustrie nét nog ietsje groter is dan de zangindustrie… 😉

Sommige zangers die ik coach vinden het soms een vreemde gedachte om zélf zo een trilei aan te schaffen, maar hey, we zijn anno 2020. Wat werkt, werkt!

Welke vibrator koop ik?

De vibrator die wij gebruiken in onze vocal studio’s is de “Mimi, je joue”. Hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren en ik heb hem in het donkerpaars en in het zwart. Wat mij betreft een heel mooi design. Je hebt de “soft” versie en de “harde” versie. Wie hem wenst te gebruiken voor kaakklachten en triggerpoints in de kaken raad ik aan om de harde versie te kopen. Wie daar geen last van heeft kan gaan voor de “Je joue soft”.

Mind The Voice stemmassage

Hoe gebruik ik het?

Om hem zelf te gebruiken is het belangrijk dat je wat anatomische kennis hebt van je stemspieren.
Je kan hem thuis gebruiken voor het losmaken van je:

  • schuine halsspieren (musculus sternocleidomastoideus)

Dit zijn je hulpademhalingsspieren. Wanneer je een te hoge ademhaling hebt of vaak een foute houding aanneemt, zullen die spieren wat gespannen zijn. Wanneer die te gespannen zijn, gaan ze ervoor zorgen dat je voicebox (strottenhoofd) minder makkelijk kan bewegen. Wanneer dat zo is, is het moeilijker om hoge of lage noten te zingen en veel te switchen in pitch. Vibrato’s of ad libs (ornamentatietechniek/riffs zoals Beyoncé er doet) zullen ook moeilijker gaan.

  • constrictoren (musculus constrictor medius + inferior).

De constrictoren zijn de spieren die ervoor zorgen dat je stem “kelig” gaat klinken wanneer zij gespannen zijn. Maak die los en je stem is in no time ontspannen.

  • kaakspieren (musculus masseter)

Wanneer je kaken gespannen zijn, heb je ongetwijfeld last van (onbewuste) stress of spanning, want letterlijk je tanden op elkaar zetten is een fight-/flight-/freeze-reactie.  Ikzelf hoor mee in het groepje van de vele mensen met kaakklachten, dus ik gebruik de stemvibrator bijna dagelijks om mijn kaken los te masseren. Mensen die last hebben van de kaken hebben vaak ook last van hun gehoor (tinnitus = oorsuizen, pieptonen,…) wegens overmatige spanning rondom de kaken en de bovenste aanhechting van de schuine halsspieren (m. sternocleidomastoïdeus). Door het gebied rondom de kaken te ontspannen met de stemvibrator verminderen ook die klachten aanzienlijk! 🙂

  • tongspieren/mondbodem (suprahyoidale spieren)

Je voice box of strottenhoofd is een uiterst vernuft systeem bestaande uit heel veel stemspiertjes. Wat moet je hier als zanger zeker over weten? Wel, voornamelijk dat het bestaat uit drie delen: je tongbeen, je schildkraakbeen (dat je herkent aan het uitsteekseltje, wat bij mannen de adamsappel wordt genoemd) en je ringkraakbeen. De “suprahyoidale” spieren, zoals het zo heel leerrijk klinkt, betekent eigenlijk niets meer of minder als “de spieren gelegen boven je tongbeen (in het Engels: hyoid)”. Die spieren kan je vergelijken met de kabels van een lift. Je lift = je voice box. Je voice box kan op en neer bewegen voor onder andere hoge en lage tonen.

Conclusie? Je kabeltjes (spieren) moeten voldoende ontspannen zijn om je liftje (voice box) mooi op en neer te laten bewegen.

Vind je dit toch maar een gedoe om dit te leren via een blog? No worries, dat is compleet normaal! Onze blogs, boeken, audio-oefeningen en videolessen zijn bedoeld om iedereen zoveel mogelijk te informeren, maar hou in het achterhoofd dat je zingt met je lichaam! Zingen moet je voélen. Zo ook is het met stemmassage bij jezelf. De echte trucs en technieken leer je het best één op één met je vocal coach.

Wil je in een sessie leren hoe je aan de slag moet met jouw gloednieuwe stemvibrator/trilei? Let us know!

Succes!

Tiffany

Heb je de smaak te pakken? We hebben nog veel meer voor jou!